Bozkırın ortasında yer alan Yozgat’ta yılda 716 ton balık üretiliyor

Haber: Seyfi ÇELİKKAYA
(YOZGAT) - Denize kıyısı bulunmayan bozkırın ortasında yer alan Yozgat’ta, su ürünleri üretimi birçok vatandaş için geçim kaynağı oldu. Yozgat’ta tarımsal sulama amaçlı tesis edilen baraj ve göletlerde, yılda 716 ton civarında balık üretimi yapılıyor. İç sularda avlanan gümüş balığı ise Almanya, Fransa, Hollanda başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor.
Türkiye’nin önemli tarım bölgesi olan Yozgat'taki, tarımsal sulama için tesis edilen barajlar ve göletlerde yetiştirilen su ürünleri birçok vatandaş için geçim kaynağı oldu.
Tarım Orman İl Müdürlüğü, belirli aralıklarla baraj ve göletlerde balıklandırma çalışması yapıyor. Su kaynaklarındaki nesli tehlike ve baskı altında olan türlerin desteklenmesi, farklı nedenlerle zarar gören su ürünleri stoklarının takviyesi amacıyla geçen yıl Amasya Yedikır Su Ürünleri İstasyonu tarafından üretilen bir milyon 480 bin adet yavru sazan balığı baraj, göl ve göletlere bırakıldı. Bundan sonraki süreçlerde de balıklandırma faaliyetlerinin devam edeceği kaydedildi.
Yozgat Tarım Orman İl Müdürlüğü kayıtlarına göre, il genelinde 42 adet ticari ruhsatlı balıkçı faaliyet gösteriyor, baraj ve göletlerde tekneleriyle amatör balıkçılık faaliyetinde bulunan çok sayıda vatandaş da bulunuyor.
Yozgat’ta, yaklaşık 600 ton alabalık yetiştiricilikle elde ediliyor, 116 ton da avcılık ile gümüş, sazan ve tatlı su levreği avlanıyor. Özellikle Çekerek ve Gelingüllü barajında birçok vatandaş, yılın belirli dönemlerinde tekneleriyle balıkçılık faaliyetinde bulunarak, geçimini sağlıyor. Yozgat’ta avlanan gümüş balığı, Avrupa ülkelerinin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
Türkiye’de vatandaşların çok fazla ilgi göstermediği gümüş balığı, bozkırda avlandıktan sonra tesislere gönderilerek işlenip Avrupa ülkelerine ulaştırılıyor.