" Çankaya, Cumhuriyet Roman ve Öykü Günleri" sona erdi

" Çankaya, Cumhuriyet Roman ve Öykü Günleri" sona erdi

(ANKARA)- Çankaya Belediyesinin, Cumhuriyet gazetesi ve Cumhuriyet Kitapları işbirliğiyle düzenlediği “Çankaya, Cumhuriyet Roman ve Öykü Günleri”nin ilki sona erdi.

Etkinlik, paneller, söyleşiler ve imza günleriyle dolu dolu geçti. Araştırmacı-yazar Öner Yağcı'nın “Onur Konuğu” olduğu etkinlikte, edebiyatın usta kalemleri konuşmacı olarak yer aldı.

Program, edebiyatın farklı türlerinin ele alındığı oturumlarla başladı. İlk gün, “Milli Mücadeleden Günümüze Roman ve Öykümüzde Toplumcu Çizgi” başlıklı panelde Erendiz Atasü ve Işık Öğütçü konuşmalarını gerçekleştirdi. Ardından Sevgi Özel, Ülkün Tansel ve Kemal Ateş’in katkılarıyla düzenlenen “Yazın Bize Ne Söyler?” başlıklı oturumla etkinlik devam etti.

Günün son oturumunda ise “Yazınımızda Öner Yağcı’nın Yeri” ele alındı. Eren Aysan, Orhan Tüleylioğlu ve Sadık Aslankara; Yağcı’nın edebiyatını ve dönemin Türkiye’sini değerlendirdi.

Onur Ödülü Öner Yağcı’ya takdim edildi

Etkinliğin sonunda, Onur Konuğu Öner Yağcı adına düzenlenen ödül töreni gerçekleştirildi.

Cumhuriyet Vakfı Genel Sekreteri Işık Kansu’nun törendeki konuşmasında, “Çankaya Belediyesi ile gerçekleştirdiğimiz bu Roman ve Öykü Günleri’ni gelenekselleştirmek hem Çankaya Belediyesi hem de gazetemiz Cumhuriyet açısından çok önemli olacaktır. Öner ağabeyimiz bizim canımız, dergi yazarımız ve Cumhuriyet’in barış güvercini aynı zamanda” dedi.

Etkinliğe katılan yazarlara katılım belgeleri sunulurken, Öner Yağcı’ya ödülü Çankaya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ethem Torunoğlu ile Işık Kansu tarafından takdim edildi.

"Cumhuriyet’in ruhuna uygun bir devrimci öğrenci olmaya çabaladım"

Ödülünü aldıktan sonra teşekkür konuşması yapan Öner Yağcı, şunları söyledi:

“Beni Cumhuriyet var etti. Babamız Anadolu’da çok erken yaşta vefat etti, altı çocuk yetim kaldık. Eğer parasız yatılı öğretmen okulları olmasaydı öğretmen olamayacaktım. Cumhuriyet’in ruhuna uygun bir devrimci öğrenci olmaya çabaladım. Hep direndim ve var olma savaşı verdim. Her insan bulunduğu noktada borçlu olduğu Cumhuriyet için kendi birikimi, yeteneği ve koşulları çerçevesinde bir şeyler yapmalı. Ben de elimden geldiğince bir şeyler yapmış bir insan olarak yaşadığım için çok mutluyum. Bu kıvancıma Cumhuriyet’in verdiği Onur Ödülü’nün katkısı da ayrı bir güzellik. Cumhuriyet’e, görülmeyen güzelliklerin de değerlendirilebileceğini kanıtladığı için ayrıca teşekkür ediyorum.”

İkinci ve üçüncü gün programları

Etkinliğin ikinci gününde, “Toplumsallığın Yazından Uzaklaştırılmasında Siyasetin Etkisi” başlıklı söyleşiye Öner Yağcı ile birlikte yazar Halil Genç ve Doç. Dr. Gökçe Ulus katıldı.

Ardından Özcan Karabulut, Erdal Atıcı ve Alper Akçam “Yoksulluk, Yoksunluk Bağlamında Yazın” başlıklı oturumda değerlendirmelerde bulundu. Günün son oturumunda ise “Geleceğin Yazını” panelinde Yalın Gündüz, Güven Baykan ve Tolga Aydoğan edebi bakış açılarını katılımcılarla paylaştı.

Etkinliğin son gününde ise filolog Prof. Dr. Sevgican Yağcı, yazar Gürsel Korat ve yazar İsa Küçük, “Yazarlara Yol Açıcı Yazarlar” başlıklı oturumda kendi yaşam öykülerinden yola çıkarak eserlerin ortaya çıkış süreçlerini ve toplum üzerindeki etkilerini anlattı.

Final oturumunda ise psikolog ve yazar Prof. Dr. Üstün Dökmen, “Toplum, Yazın, İnsan” başlıklı panelde sanatın ve edebiyatın birey ve toplum üzerindeki etkilerini değerlendirdi.

Cumhuriyet Kitapları Yayınevi de etkinlik boyunca kurulan stantta ziyaretçileri ağırladı. Yazarlar, her oturumun ardından düzenlenen imza saatlerinde kitapseverlerle buluşarak hem eserlerini imzaladı hem de edebiyat üzerine sohbet etti.