İstanbul- Beşiktaş'ta gece kulübündeki yangında hayatını kaybeden 29 kişi bir yıl sonra aynı yerde anıldı

Gülseren KARAPINAR- Fırat ALKIZ / İSTANBUL, (DHA)- BEŞİKTAŞ Gayrettepe'de bir sene önce bugün 16 katlı bir binanın bodrum katındaki gece kulübünde çıkan yangın sonucunda 29 kişi hayatını kaybetti. Bugün aynı gece kulübünün önünde hayatını kaybedenler için anma töreni düzenlendi.
Beşiktaş Gayrettepe'de 2 Nisan Salı günü öğle saatlerinde 16 katlı binanın eksi 1'inci katındaki 'Masquerade' adlı gece kulübünde yangın çıktı. Yangın sonucunda 29 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi de yaralandı. İtfaiye kaynaklarından edinilen bilgiye göre; gece kulübünde, ses yalıtımı ve dekor tadilatı çalışmalarında kaynak işlemi yapıldığı sırada yaşanan tüp patlamasıyla elyaf malzemelerin tutuştuğu belirtildi. Tek kapısı olan mekanda içeride mahsur kalanlardan çoğu dumandan zehirlenerek yaşamını yitirdi. Yangına ilişkin iş yeri sahipleri ve sorumlu müdürle birlikte toplam 9 şüpheli gözaltına alındı. Yangından tam bir yıl sonra hayatını kaybeden 29 kişinin yakınları ve sevenleri gece kulübünün önünde anma töreni düzenledi. Herkes kaybettiği yakını için karanfil bıraktı, kimi gözyaşlarını tutamadı. Bazıları ise anma sırasında fanalaştı.
'BU DAVA BİR AN ÖNCE SONUÇLANSIN'
Yangında hayatını kaybeden Binali Çayır'ın annesi Yadigar Çayır, "Ben Cumhurbaşkanımızdan adalet istiyorum. Bu dava bir an önce sonuçlansın. Bir sene oldu. Bir yol kat edilmedi. Burada Beşiktaş Belediyesi olsun, Emniyet Müdürü olsun, İtfaiye olsun hepsi suçlular. Suçlular cezasını çeksin. Bunu istiyorum. Sadece Cumhurbaşkanımız arkamızda olsun. Adalet olsun. Bir anne olarak çok üzülüyorum. Benim oğlumu geri getirmiyor. Adalet istiyorum" dedi.
'HERKES ORAYA ÇALIŞMAK İÇİN GİRDİ, TORBAYLA ÇIKTI'
Yangında hayatını kaybeden işçi Mahmut Emin Kaya'nın annesi Gülsen Kaya, "Biz de adalet için buradayız. Mahkemenin bir an önce sonuçlanmasını istiyoruz. Bütün aileler çok yıprandık. Silivri'de olmasını istemiyoruz mahkemenin. Çünkü çok zorlanıyoruz gidip gelmekte. Evladımız için her yere gideriz ama imkanı olmayan aileler var gerçekten. Burası şikayet edilmiş aslında. Defalarca şikayet edilmiş. Ama rüşvet karşılığında göz yumulmuş. Zaten olay günü de yanıcı maddeler, 1-2 gün önce küçük çaplı bir yangın oluyor. 'Bu malzeme tehlikeli olur. Dışarı çıkarın' demişler kaynak ustaları. Dışarı çıkarılıyor malzemeler. Sonra zabıta görür diye şikayet olmuş. Bütün malzeme içeri taşınmış ve o malzemenin yüzünden öldü 29 kişi. Zehirlendi. Çünkü o malzeme zehirli bir malzeme. Zaten dış iç yalıtım için kullanılan bir şey. Yani büyük olağanüstü bir yangın yok burada aslında. Çok basit önlemlerle kurtulabilirlerdi ama para hırsı değil, tedbirsizlik değil, rüşvet değil. Hepsi var yani. Davanın bir an önce sonuçlanması gerekiyor, çok uzadı. Hiçbir sonuç yok. Gidiyoruz, geliyoruz. Sanki tiyatro seyrediyoruz. Kimse kabul etmiyor. Oyun oynuyorlar sanki. Bu kadar insan niye öldü o zaman? Kim suçlu? Biz mi suçluyuz. Ölenler mi suçlu? Hepsi ekmeğinin peşinde insanlardı. Herkes oraya çalışmak için girdi. Ve torbalarla çıktılar. Yani bu beni çok acıtıyor. Poşet torbasıyla çıktı benim oğlum" diye konuştu.
'ADALET İSTİYORUZ'
Hayatını kaybeden işçilerden Gökhan Akbulut'un abisi Yusuf Akbulut, "1 seneye yakın oldu gidiyoruz, geliyoruz doğru dürüst bir şey yok. Söyleyecek bir şey yok. Adalet istiyoruz kısaca. Tabii ki acımız hala aynı şekilde devam ediyor. Annemi getiremedim buraya. Evde bıraktım. Buraya gelse acıyı tekrar yaşayacak. Acımız hala dinmemiş aynı şekilde devam etmektedir. Her gün annem sabah erken saatte kalkar. Onun işten dönüşünü, gelmesini bekliyor. Acımız büyük. Destek istiyoruz. Adaletin yerine gelmesini istiyoruz. Çok ihmal var. İçeri girdik gördük bizde. O yangının nereden çıktığını, keşifle bizde girdik. O çocukların çıkma şansı yok. Direk ölüme itilmiş gibi" ifadelerini kullandı.
'KASTA VARAN İHMALLER VE SORUMSUZLUKLARIN NETİCESİNDE 29 CANIMIZI YİTİRDİK'
Avukat Ahmet Ergin, "Bugün acı bir günün yıl dönemindeyiz. Geçtiğimiz yıl tam bugün arkamızda gördüğünüz gece kulübünde bilinçli taksiri de aşan olası kasta varan ihmaller ve sorumsuzlukların neticesinde 29 canımızı yitirdik. Bugün bu canlarımızı unutmadığımızı, onlar için mücadele edeceğimizi, bütün sorumluların ve göz yumanların denetlemeyenlerin her kimse ceza alması için elimizden gelen çabayı göstereceğimizi tekrar hatırlatmak için bir aradayız" dedi.
'29 CANIMIZI ANMAK İÇİN BİR ARAYA GELDİK'
Aileler adına açıklama yapan Zülfiye Dolu, "29 can için adalet bu davayı unutmayın, unutturmayacağız. Bugün burada 2 Nisan 2024'te Beşiktaş Gayrettepe'de bulunan bir eğlence mekanında çıkan yangında hayatını kaybeden 29 canımızı anmak için bir araya geldik. Gayrettepe işçi katliamı. Bir yıldır evlatlarımızın, eşlerimizin, kardeşlerimizin, dostlarımızın acısı yüreğimizde. Ancak yalnız yas tutmuyoruz. Çünkü bu felaketin adı ihmal değil, apaçık bir ihmal zinciriyle örülmüş cinayettir. Göz göre göre gelen felaket, sorumlular ortada. Olay günü yaşananlar ve sonrasında hazırlanan bilirkişi raporları gösterdi ki yangın yanıcı malzeme kullanımı, ruhsatsız tadilat, yangın söndürme sistemlerinin çalışmaması, acil çıkışların işlevsizliği ve iş güvenliği önlemlerinin tamamen hiçe sayılması nedeniyle büyük bir faciaya dönüşmüştür. Belediye ve itfaiye yetkilileri işletmedeki eksikleri görmezden gelmiş ruhsatlandırma ve denetim görevlerini yerine getirmemiştir. İşletme sahipleri ve taşeron firmalar ise öngörülebilir riskleri bile bile yok saymış can güvenliğini hiçe saymıştır. Tüm bu sorumlular yaşanacak felaketi öngörebilecek durumdaydılar. Ancak buna rağmen önlem almadılar" diye konuştu.