İstanbul’da deprem... JMO Başkanı Hüseyin Alan: “Bölgedeki segmentlerde enerji transferi vasıtasıyla kırılmalar yaşanabilir, dikkatli olmakta fayda var”

Haber: Nilgün Hande ÖZTÜRK
(ANKARA) - TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, ANKA Haber Ajansı’na Silivri'de meydana gelen 6.2 büyüklüğünde deprem ve devamında yaşanan artçı depremlere ilişkin yaptığı değerlendirmede, ''6.2 büyüklüğünün görece düşük olması hepimiz için sevindirici. Hiç olmazsa can kaybı veya olası hasarların daha düşük olabileceği yönünde beklentilerimi ifade edeyim. Bölgede üç parçalı segmentler var, bunlarda da enerji transferi vasıtasıyla kırılmalar yaşanabilir. Dikkatli olmakta fayda var'' dedi.
İstanbul’da, Marmara Denizi açıklarında saat 12.49'da 6,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiği bildirildi. Deprem, İstanbullularda büyük paniğe neden olurken, devamında çok sayıda artçı sarsıntı yaşandı. İstanbullular, yaşanan sarsıntılar sonrasında sokağa çıktı. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, yaşanan depremlere ilişkin ANKA Haber Ajansı’na şu değerlendirmelerde bulundu:
“Bu, beklenen bir depremdi. Biliyorsunuz 1999 Marmara Depremi’nden sonra özellikle Yalova açıklarından başlayıp Tekirdağ, Silivri açıklarına kadar devam eden bir kesimdi. Kırılmayan Kuzey Anadolu fayının ilgili segmentlerinin her an kırılabileceği, buranın bir sismik boşluk olduğu ve bunun kırılması sonucunda bölgede hasar yapıcı veya can kayıplarına neden olan olguların beklenebileceğine ilişkin değerlendirmeler zaten neredeyse her gün basında ifade edildi. Yapılan bilimsel çalışmalar, bunu gösteriyordu zaten. O yüzden bizler için sürpriz ve öngörülmeyen ve hiç bilinmeyen bir konu değildi. Bunu özelikle belirteyim.
“6.2 şiddetinin görece düşük olması hepimiz için sevindirici”
İkincisi, bölge halkına geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. Burada yaşayan yurttaşlarımız önemli bir süreçten geçiyorlar. 6.2 şiddetinin görece düşük olması hepimiz için sevindirici. Hiç olmaza can veya olası hasarların daha düşük olabileceği yönünde beklentilerimi ifade edeyim. Bizler, İstanbul Jeoloji Mühendisleri Odası şubemiz vasıtasıyla süreci takip ediyoruz.
Anadolu Yakası’nda yaşayan vatandaşlarımız, görece biraz daha az hissetmişler buradaki depremi. Avrupa Yakası, özellikle Silivri ve Tekirdağ bölgesinde yaşayan vatandaşlarımızın daha çok hissettikleri yönünde bize bildirimler geldi. Hasar dağılımına ilişkin henüz net bilgilere sahip değiliz, çok yeni. Toplumumuzun, o bölgede yaşayan insanlarımızın olası artçı sarsıntılardan etkilenmemeleri ve olası can kayıpların önlenmesi amaçlı dikkatli olmaları, bütün vatandaşlarımızın afet toplanma alanlarında süreci takip etmeleri gerektiği yönündeki düşüncemi de paylaşmak isterim.
“Kırılmayan farklı segmentlerden bahsediliyor”
6.2 büyüklüğü, ve devamında yaşanan artçı depremlerin ardından yine aynı şiddetle bir depremin yaşanıp yaşanmayacağı sorusuna Alan, “Olabilir çünkü öyle anlaşılıyor. Bu bölgede üç parçalı, kırılmayan farklı segmentlerden bahsediliyordu yapılan bilimsel çalışmalarda. Bunlarda da enerji transferi vasıtasıyla kırılmalar yaşanabilir. Dikkatli olmakta fayda var.”