Sosyal Medya Uzmanı Özbek: Bluesky’a dijital göçün ikinci dalgası tamamlandı

Sosyal Medya Uzmanı Özbek: Bluesky’a dijital göçün ikinci dalgası tamamlandı

ANKARA,(DHA)- BLUESKY uygulamasının Türkiye’de son dönemde popüler olduğunu ve Türk kullanıcı sayısının 250 bine yaklaştığını söyleyen Sosyal Medya Uzmanı Gökhan Özbek, “Global anlamda kullanıcı sayısının 34.9 milyon olduğu Bluesky’a dijital göçün ikinci dalgası tamamlandı. Haziran sonu Türkiye’de gündem Bluesky’da olacak” dedi.

Türkiye’de ilk Bluesky kullanıcılarından olduğunu söyleyen Sosyal Medya Uzmanı Gökhan Özbek, uygulamanın geleceği üzerine bir açıklama yaparak haziran sonunda Bluesky’da Türk kullanıcı sayısının 500 bini geçeceğini ve ana sosyal medya uygulamalarından birisi olacağını ifade etti.

Özbek, “Blueksy aslında bir Twitter projesi. Geliştiricisi JayGraber 30 yaşındayken, Twitter içi merkeziyetsiz bir sosyal medya projesi geliştirmeye başlıyor. 2022 yılında Twitter’ı satın alması üzerine Bluesky projesi başlamadan bitiyor. JayGraber ilgili projesini Twitter’ın eski sahibi Jack Dorsey’e bahşediyor. Twitter satış sözleşmesinde Jack Dorsey’in belirli bir süre Twitter benzeri bir proje geliştirmeme maddesi üzerine Jack Dorsey, Jay Graber’e fon bularak bu projeyi hayata geçireceğini ifade ediyor.

Graber 2023 yılında küçük bir yatırımcı grubunu ikna ederek 2021 yılında geliştirdiği projeyi aktifleştirmeye başlıyor. İlk zamanlar sadece ABD içinde her yeni kullanıcının 2 haftada 1, 2 kişiyi davet edecek bir yöntemle kontrollü büyümesi hedefleniyor. 2023 yılından itibaren ise Global anlamda kullanıcılar davetle yeni kişileri ekliyor” diye konuştu.

Özbek, “2021 yılından 2023 yılına kadar sadece 1 milyon kişinin kullandığı dar bir sosyal medya platformu aslında. 2023 yılı aynı zamanda ilk Türk Bluesky kullanıcılarının da buluştuğu yıl oluyor. Yıl sonuna kadar tahmini 2-3 bin arası Türk kullanıcı Bluesky ’da boy gösteriyor. 2021 yılında resmi kuruluşunda ‘kamu yararına çalışan bir şirket’ unvanıyla faaliyet göstermeye başlaması diğer tüm sosyal medya şirketlerinden farkını ortaya koydu” dedi.

‘FARKI MERKEZİYETSİZ OLMASI’

Özbek, açıklamasının devamında şunları ifade etti:

“Diğer tüm sosyal medya platformları merkezi bir proje olarak yola çıktı. Günün sonunda popüler hale gelmek ve ticari anlamda kar elde etmeyi hedefledi. Oysa Bluesky ilk çıkış anında merkezi bir sunucu olmanın ötesinde herkes, her kullanıcı kendi sunucusu içinde Bluesky’ı çalıştırmaya başladı. Atproto denilen dağıtık sosyal ağ protokolü ile her sosyal medya uygulaması ve web sitesine entegresini hedefliyor. Bu merkeziyetsiz bir proje demek oluyor. Bugün 35 milyon olan kullanıcı sayısı 350 milyon da olsa, 3.5 milyar da olsa JayGraber bu projeyi satamaz. Çünkü her kullanıcının sunucusu kendine özel ve merkeziyetsiz olduğu için olası bir satış ihtimalinde sadece kendi sunucularında barındırdığı kadarını satabilir ki bu projenin intiharı olur. Bu durum aynı zamanda olası yasakların ve engellemelerinin de önüne geçmiş oluyor. Çünkü X, Instagram ya da Facebook gibi sosyal medya ağları merkezi bir sunucu içinde kullanıcıya eriştiğinden merkezi sunucuya ilgili ülkede yasak koyarsanız erişimi sınırlandırırsınız ama Blueksy’da bu durum binler, on binler, hatta milyonlarca sunucuda imkânsız hale gelecek. Basitçe anlatmak gerekirse herkese açık kaynak olması, merkeziyetsiz olması bir zaaf gibi görünse de en büyük güvenlik özelliği haline geliyor.

Renginin Twitter’ın mavisinden esinlenmesi, bir kelebeği sembolize etmesi ise ve de kullanışının Twitter’ın ilk zamanları gibi olması birçok kullanıcı için büyük bir kolaylık sağladı. Ama herkes bu platformu bir sosyal medya platformu olarak tanımlasa da proje sandığımızdan daha büyük bir hedefe hizmet ediyor. Şimdilik sosyal medya olarak aktif görünse de e ticaretten, web sitelerine, oyunlardan, TV ve canlı yayın platformuna, www gibi internet alt yapısının revizyonundan birçok konuya hitap edebilecek yeni bir internet florası.”

Özbek, “En çarpıcı yanı ise kurulalı 4 yıl olmasına rağmen sadece 28 çalışanı var. İlk reklamını ise ABD Boston’da ‘Patronsuz sosyal medya mümkündür’ çıkışı ile dikkatleri üzerine çektiler. Çünkü kullanıcılar yayın akışını ve formatını kendilerine göre düzenliyorlar. Üstelik Twitter’ın Elon Musk’a geçmesi ile önce mavisini kaybederek siyah renge büründü. Adı X oldu. Kaç bin takipçiniz olursa olsun, Musk’ın yapay zeka ile revize ettiğini iddia ettiği algoritmalarla takipçilerinize paylaşımlar düşmez oldu. Bu da X üzerinden hem politik hem de ticari ve toplumsal manipülasyonlara neden oldu. Geçtiğimiz kasım ayında gerçekleşen ABD başkanlık seçimlerinde Elon Musk’ın Başkan Trump lehine X üzerinden manipülasyon yaptığı iddiası üzerine milyonlarca X kullanıcısı hesaplarını kapatarak Bluesky’a geçti. Aynı durum Brezilya’da da oldu. X’in mevcut hükümet lehine manipülasyon yaptığı iddiası üzerine 2.5 milyon Brezilyalı X kullanıcısı Bluesky’a geçti.

En sonunda geçtiğimiz aylarda Almanya’da yaşanan seçimlerde Elon Musk’ın Alman aşırı sağcı AfD (Almanya için Alternatif) lehine alenen destek olması Almanya’da da toplu göç yaşattı. 19 Mart’tan itibaren ise Türkiye’de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınması sonrası yüzlerce X hesabı Türkiye’nin talebi üzerine Türkiye’de erişim yasağı getirilmesi Türk X kullanıcılarını Bluesky’a göç ettirdi” dedi.

‘KRİTİK EŞİĞİ HAZİRAN SONUNDA AŞMASI BEKLENİYOR’

Özbek, “Dünya’da kritik eşik bir sosyal medya platformu için 60 milyon kullanıcıdır. Şöyle diyebiliriz 6 milyar internet kullanıcının yüzde 1’ine erişiyorsanız artık her yere ulaşabilirsiniz. Bluesky bu kritik eşiği haziran sonu temmuz başında aşması bekleniyor. Türkiye için bu kritik eşik ise 600-700 bin kullanıcı demek oluyor ki şu an bu rakamın yarısına 15 gün de yüzde 100 büyüyerek ulaştı. Hiç kuşkusuz son 5 gündür Türkiye’den katılım gözle görülür düzeyde düşse de Bluesky’ı aktif kullanan ilk 10 ülke arasına girdi. Gerek ülkemizde gerek ise dünyada bir politik aksiyon yaşanmazsa ülkemizde de tıpkı dünyada olduğu gibi Bluesky meşru sosyal medya platformu haline gelecek. Zaten Appstore uygulamalarında en çok indirilen sosyal medya aplikasyon olması dikkatlerden kaçmıyor” dedi.

‘ŞİRKETLER VE KİŞİLER ŞİMDİDEN YERİNİ ALMALI’

Özbek, açıklamasının devamında şunları söyledi:

“Şimdilik Bluesky bebek bir proje. Eğer şirketler ve kişiler şimdiden yerini alıp, paylaşım yapmaya başlarsa sözlerini, ürünlerini ve içeriklerini algoritmalara takılmadan, ek ücret ödemeden, doğrudan takipçilerine ulaştırabilecekler. Yani 10 bin takipçiniz varsa 10 bin takipçinizin ana sayfasında sizin paylaşımınız gözükecek. Zaten geliştiricisi Jay Graber yapay zekayı sadece bot yazılım ve kullanıcılar için kullandığını ifade ederek algoritmalardan bağımsız paylaşım yapılacağına dikkat çekti. Şimdiden birçok kullanıcı ve siyasetçinin takipçi sayıları hatırı sayılır noktaya geldi. Size basit bir örnek vermem gerekirse X’i 2010 yılından beri aktif kullanıyorum. 400 bin takipçim var ama bir paylaşım yaptım sadece 20 beğeni aldı. Aynı paylaşımı Bluesky’dayaptım 25 bin takipçim içinde 200 beğeniye erişti. Elbette X hala ana sosyal medya platformu ama başka bir dünya da mümkün olduğunu görmek gerekiyor. Konu ile ilgili olarak bir çok medya kuruluşu, şirketin benden bilgi alma talebi de Bluesky’ın popüler uygulama haline geleceğinin ilk işaretidir.” https://64k.net/media/dha_img/202504/67fbbb4e5dafb.jpg