Rusya’nın Sumy saldırısı... Rusya, Ukrayna’yı sivilleri “canlı kalkan” olarak kullanmakla suçladı; Zelenski, “yıkımı” görmesi için Trump’ı ülkesine davet etti

Rusya’nın Sumy saldırısı... Rusya, Ukrayna’yı sivilleri “canlı kalkan” olarak kullanmakla suçladı; Zelenski, “yıkımı” görmesi için Trump’ı ülkesine davet etti

(ANKARA) - Rusya’nın Sumy bölgesine dün düzenlediği ve 34 kişinin ölümüne neden olan saldırıda, Ukraynalı askeri yetkililerin toplantısının hedef alındığı açıklanırken, Ukrayna sivilleri “canlı kalkan” olarak kullanmakla suçlandı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ise ABD Başkanı Donald Trump'ı ülkesini ziyaret etmeye davet ederek, “Rusya’nın sebep olduğu yıkımı görmesini” istedi.

Rusya’nın Sumy bölgesine dün düzenlediği balistik füze saldırısında en az 34 kişi hayatını kaybetti, 117 kişi yaralandı. Saldırı, 2023’ten bu yana Ukrayna’da sivillere yönelik en ağır saldırı olarak kayıtlara geçti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, ABD merkezli CBS'in 60 Dakika programına verdiği röportajda, savaşı sona erdirmek üzere Rusya ile yapılacak herhangi bir anlaşma öncesinde ABD Başkanı Donald Trump'ı ülkesini ziyaret etmeye davet etti. Zelenski, “Lütfen her türlü karardan, her türlü müzakere biçiminden önce gelip insanları, sivilleri, savaşçıları, hastaneleri, kiliseleri, yıkılan ya da ölen çocukları görün” dedi. Ancak Trump’ın Zelenski’nin davetini kabul edip etmeyeceği henüz belli değil.

Zelenski, Trump’ın ateşkes arayışıyla Moskova ile ilişkileri geliştirme çabaları sürerken, Rusya’nın sivillere yönelik saldırılarına devam ettiğine dikkati çekti.

Rusya’dan “canlı kalkan” suçlaması

Rusya, Sumy kentinde Ukraynalı askeri yetkililerin bir toplantısını iki füzesinin vurduğunu açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’yı sivilleri “canlı kalkan” olarak kullanmakla suçladı; askeri tesislerin ve askerlerin katıldığı etkinliklerin yoğun nüfuslu şehir merkezlerinde düzenlendiğini öne sürdü.

Kiev’den Rusya’nın “canlı kalkan” suçlamasına ilişkin henüz bir yanıt gelmedi.

Trump: “Bana bunun bir hata olduğu söylendi”

Trump, “bunun bir hata olduğunun kendisine söylendiğini” kaydederken; kimin söylediğini açıklamadı. Trump’ın Ukrayna Özel Temsilcisi Keith Kellogg, saldırının “her türlü nezaket çizgisini aştığını” ifade etti.

Trump’ın ekibinden Ukrayna’nın başkenti Kiev’i ziyaret eden tek üst düzey yetkili olan ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Zelenski’den Washington’un lehine ağır hükümler içeren bir anlaşmayı imzalamasını talep etmişti. Bu anlaşma, Ukrayna’nın maden zenginliklerinin ticareti karşılığında askeri yardımın sürdürülmesini öngörüyordu. Zelenski ise bunu reddetmişti.

ABD’nin Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, Vladimir Putin ile şimdiden üç görüşme yaptı. Bu çerçevede Kiev, Moskova’nın bu durumu Ukrayna topraklarını aşındırmak için kullanacağında ısrarcı.

Avrupalı liderler Sumy saldırısını kınadı. Almanya'nın Başbakan Adayı Friedrich Merz, Rusya’yı bir “savaş suçu” işlemekle suçladı.

Avrupa’dan Rusya’ya kınama

Almanya'nın görevden ayrılmakta olan Şansölyesi Olaf Scholz ise saldırının, "Rusya’nın sözde barışa hazır oluşunun ne kadar değerli olduğunu" gösterdiğini söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya’yı “insan hayatına, uluslararası hukuka ve Başkan Trump’ın diplomatik çabalarına açıkça saygısızlık etmekle” suçladı. “Rusya’ya ateşkesi kabul ettirecek güçlü önlemler gerekiyor,” diyen Macron, “Fransa bu hedef doğrultusunda, ortaklarıyla birlikte durmaksızın çalışıyor,” ifadelerini kullandı.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer da, “Rusya’nın Sumy’de sivillere yönelik korkunç saldırılarından dehşete düştüğünü” belirtti.

Saldırıyı “vahşi” olarak nitelendiren Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de şu açıklamada bulundu:

“Rusya, uluslararası hukuku alenen ihlal ederek saldırgan taraf olmaya devam ediyor. Ateşkesi sağlamak için güçlü önlemlere acilen ihtiyaç var. Avrupa, ortaklarıyla temas kurmaya ve Rusya üzerindeki baskıyı sürdürmeye devam edecek, bu kan dökme sona erene ve Ukrayna’nın koşullarına uygun, adil ve kalıcı bir barış sağlanana dek.”

BM’den Rusya’ya kınama

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres, “Sivillere ve sivil hedeflere yönelik saldırılar, uluslararası insancıl hukuk kapsamında yasaktır ve bu tür saldırılar nerede gerçekleşirse gerçekleşsin derhal sona ermelidir” dedi.

Guterres, BM’nin “Ukrayna’nın egemenliğini, bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü tam anlamıyla koruyan, adil, kalıcı ve kapsamlı bir barışa yönelik anlamlı çabalara” desteğini vurguladı.