TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’na seçilen proje, rüzgar ve su enerjisini birleştirerek elektrik üretmeyi hedefliyor

TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’na seçilen proje, rüzgar ve su enerjisini birleştirerek elektrik üretmeyi hedefliyor

Haber: Rafet Öztürk

(AMASYA)- Amasya’nın Taşova ilçesinde Şehit İdris Bolat Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından geliştirilen "Yeşilırmak Rüzgar Gücü Projesi", TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları Destekleme Programı kapsamında destek almaya hak kazandı. Proje, Yeşilırmak nehri üzerine entegre edilecek rüzgar türbinleri ve su değirmeni sistemiyle sürdürülebilir elektrik üretimini amaçlıyor.

9. sınıf öğrencileri Çağla Mantı ve Elif Azra Ergin tarafından geliştirilen projeyle, Taşova ilçesinin girişindeki iki köprüye yerleştirilecek türbinler sayesinde hem rüzgar hem de nehir akıntısından elektrik üretimi planlanıyor. Öğrenciler, projeye destek sağlanması halinde projenin ilçe aydınlatmasında ve kamu binalarının enerji ihtiyacında kullanılabileceğini ifade etti.

Öğrencilerden Çağla Mantı, projelerinin Taşova için önemli bir yenilik olduğunu belirtti. Yeşilırmak’ın üzerine konuşlandırılacak türbinlerle rüzgar ve su akıntısından elektrik üretmeyi amaçladıklarını anlatan Mantı, şunları söyledi:

"Ürettiğimiz elektriği de hem şehir aydınlatmalarında hem de kamusal binalarda kullanmayı düşünüyoruz. Rüzgar türbinimizi okulumuzda bulunan 3D yazıcı ile çıkardık. Onun haricinde suyun akışı için çamaşır makinesi pompası kullandık. Suyu da hiçbir şekilde israf etmedik. Hatta kullandığımız kağıtlar, kartonlar bile geri dönüşümden gelen ürünler. Hayata döndürülebilir bir proje hayata geçirilebilir. Taşova'da yaşayanlar bilir, ırmak kenarında aşırı derecede rüzgar vardır. Suyun akışı da kesilmediği müddetçe kesilmez, yani sürdürülebilir bir enerji. Yeşilırmak’ımız boşuna akmasın, doğru değerlendirilsin. O kadar su boşuna heba olmasın, enerjiye dönsün."

Proje danışman öğretmeni Bilal Ertuğrul da proje ile elde edilecek enerjinin şehrin aydınlatmasında kullanılmasını düşündüklerini anlattı.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Tümer ise tam bağımsızlığın sağlanabilmesi için enerjide dışa bağlılığın olmaması gerektiğine vurgu yaparak projenin önemine dikkat çekti.

Projenin başarılı olması durumunda, Amasya’nın enerji ihtiyacının bir kısmının karşılanması ve diğer gençlere de ilham kaynağı olması bekleniyor.