Uluslararası Manavgat Girit’ten Side’ye Kültür ve Lezzet Festivali’nde Zorba filminin gösterimi yapıldı

Uluslararası Manavgat Girit’ten Side’ye Kültür ve Lezzet Festivali’nde Zorba filminin gösterimi yapıldı

(ANTALYA) - Manavgat Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası Manavgat Girit’ten Side’ye Kültür ve Lezzet Festivali’nde, Yunan edebiyatının usta yazarlarından Nikos Kazancakis’in dünyaca ünlü romanından uyarlanan 3 Oscar ödüllü kült film Zorba’nın özel gösterimi yapıldı.

Zorba filmi, Uluslararası Manavgat Girit’ten Side’ye Kültür ve Lezzet Festivali’nin son gününde, Antik Liman Side Kültür Evi’nde ekrana yansıtıldı.

İngiltere’de yaşayan içine kapanık bir yazarın, Girit Adası’nda babasından kalan maden işine bakmak üzere Yunanistan’a gitmesiyle başlayan hikayesini konu alan, yaşamın anlamı, ölüm, aşk, özgürlük ve insan doğasına dair derin temalarla örülü Zorba, 1965 yılında 3 dalda Oscar ödülü kazanmıştı.

Başrolde Anthony Quinn (Alexis Zorba) ve Alan Bates’in (Basil) oynadığı film, Lila Kedrova’ya “En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu”, Walter Lassally’e “En İyi Siyah-Beyaz Görüntü Yönetmeni”, Vassilis Photopoulos’a “En İyi Sanat Yönetimi (Siyah-Beyaz)” ödüllerini getirmişti. Mikis Theodorakis’in bestelediği ve son sahnede Anthony Quinn ve Alan Bates’in dans ettiği ünlü "Sirtaki" müziğiyle hafızalara kazınan film, sinema tarihinin en ikonik anlarından biri olarak yorumlanıyor.

Sayım Çınar, Kerem Akça ve Mustafa İri’den söyleşi

Zorba filminin özel gösteriminden sonra Hürriyet Gazetesi Yazarı ve Suare Dergi Yayın Danışmanı Sayım Çınar’ın moderatörlüğünde, Sinema Yazarı Kerem Akça ve Kültür Sanat Yazarı Mustafa İri, Nikos Kazancakis’in ölümsüz karakteri Zorba üzerinden, hayata, özgürlüğe ve tutkulara dair söyleşi gerçekleştirdi.

Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara, hikayesi Girit’te yaşanan ve Girit’te çekilen bir filmin festivalde gösterilmesinden büyük mutluluk duyduklarını belirtti. Bu filmin festival programına alınması fikrini veren Sayım Çınar’a, eserin verdiği mesajların Manavgatlı sinemaseverler tarafından daha iyi anlaşılması konusunda yorumlarda bulunan yazarlar Kerem Akça ve Mustafa İri’ye katkılarından dolayı teşekkür etti.