Vatandaş, enflasyondan dert yandı... Emekli Duru: “Bayram ikramiyesini daha çekmedim. Çekersem biter diye korkuyorum”

Haber: Zeynep BOZUKLU / Kamera: Berkin GÜLSOY
(ANKARA) - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart ayı enflasyonunu yüzde 2,46, yıllık enflasyonu ise yüzde 38,10 olarak açıkladı. Vatandaşlar ise enflasyonun, bu rakamlardan daha çok hissedildiğini belirterek, geçim sıkıntısı yaşadıklarını dile getirdi. Emekli Müslüm Duru, “Emekli maaşı bana yetmiyor. İki oğlum yanımda yaşıyor. Evelenemediler, çünkü hayat pahalı. Bayram ikramiyesini de daha çekmedim. Çekersem biter diye korkuyorum” dedi.
TÜİK, mart ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Enflasyon aylık bazda yüzde 2,46, bir önceki yılın mart ayına göre yüzde 38,10, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 51,26 olarak gerçekleşti. ENAG ise yıllık enflasyonu yüzde 75,20 olduğunu açıkladı.
ANKA Haber Ajansı’na dert yanan vatandaşlar, enflasyonun çok yüksek olduğunu ve geçinemediklerini belirtti.
Emekli Güler Doğan, şöyle konuştu:
“Geçinilmiyor ama geçinmeye çalışıyoruz. Bir kalıp peynir 300 lira. Çocuklara bayramlık bile alamadık. Torunlar, harçlık verdiğimde ‘Bu ne babaanne?’ diyorlar. 15-20 lira zor veriyorum. Yok ki veresin. Torunumun çocuğu oldu, kıyafet almam mümkün değil. Sadece bakıyorum. Önceden dikiyordum, şimdi onu da yapamıyorum. Yüzde 87 engelliyim ama ondan da yararlanamıyorum. Sadece otobüs kartım var. İktidarın yardım etmesi gerekiyor. Doğal gaz, elektrik çok yüksek geliyor.”
“Ramazan Bayramı ikramiyesini Tayyip Erdoğan’a bağışlıyorum”
Emekli Ali Savaş, “Aldığımız maaş yetmiyor. Daha Ramazan Bayramı ikramiyesini de almadım. Onu Tayyip Erdoğan’a bağışlıyorum. Salatalık, 1 kilo portakal, 1 kilo da elma aldım 250 lira tuttu. Misafir gelecek diye aldım, yoksa bu parayı veremem” dedi.
Emekli Müslüm Duru ise şunları söyledi:
“Yeter ki enflasyon sabit kalsın. Maaşımıza zam yapılmamasına razıyım. Bir dengesizlik var. Emekli maaşı bana yetmiyor. İki tane oğlum yanımda yaşıyor. Evelenemediler. Çünkü hayat pahalı. Bayram ikramiyesini de daha çekmedim. Çekersem biter diye korkuyorum.”
“Ekonomi bayağı zayıfladı”
Metin Kıvrak ise torununa 50 lira harçlık verebildiğini belirterek, şunları kaydetti:
“Bundan 20 sene önce çok iyiydi. 10 lirayla pazara gidip fileyi dolduruyorduk. Şimdi 2-3 bin lirayla gidiyoruz, ne et alabiliyoruz ne başka bir şey... Ekonomi bayağı zayıfladı. Torunuma bin lira vermem gerekirken 50 lira verebildim. Emekli ikramiyesinin kalanı yatsaydı çok iyi olurdu. Belki de o bin lirayı torunuma verirdim. 3 bin lira aldım ama benim ihtiyacımı ancak karşıladı.”
Bir vatandaş, TÜİK’in enflasyon rakamlarına ilişkin “Hiçbir şeye inanmıyorum artık. Zorlanıyoruz, diyecek bir şey yok” dedi.
“Bu yönetimin bir an önce kendini yenilemesi lazım”
Başka bir vatandaş ise şunları söyledi:
“Herkes gibi benim de bir şikayetim var. Marketlerdeki gıdalar asgari ücret zamlanmadan artıyor. Bu durumda da bütçe elverişli hale gelmiyor. Ekmek 12,5 lira. Şu anki bütçemize göre çok fazla. Bu yüzden şikayetçiyim. Bu yönetimin bir an önce kendini düzeltmesi, yenilemesi lazım.”
“Sessizce her şeye zam geliyor”
Seçil Çaycı da, “TÜİK’in açıkladığı rakamlar bence doğru değil. Elektrik, su, doğal gaz faturalarını öderken zorlanıyoruz, yetişemiyoruz. Ben iki yerden maaş almama rağmen yine yetişemiyorum. Asgari ücretle ev kirası verenler var. Denetleme yok. Sessizce her şeye zam geliyor. Allah kolaylık versin.” diye konuştu.
Emekli İlyas Çalı, “Bizim maaşlarımız zaten düşük. Kiraya ve gıdalara yüzde 50-70 zam geldi. Bize 2 bin 500 lira zam geldi. Bu da cebimize girmeden gidiyor” diye konuştu.
“TÜİK’e kesinlikle inanmıyorum”
Başka bir vatandaş ise, “TÜİK’e kesinlikle inanmıyorum. Bence enflasyon yüzde 80-90. Markete gitmeye korkuyorum” dedi.