Veteriner Hekimler Derneği'nden "İklim Kanun Teklifi"ne tepki: "Halk sağlığı, gıda güvencesi ve hayvancılık açısından büyük eksiklikler barındırmaktadır"

(ANKARA) - Veteriner Hekimler Derneği Genel Başkanı Gülay Ertürk, İklim Kanunu Teklifi'ne ilişkin, "Halk sağlığı, gıda güvencesi ve hayvancılık açısından büyük eksiklikler barındırmaktadır" dedi.
Veteriner Hekimler Derneği Genel Başkanı Gülay Ertürk, TBMM Genel Kurulu'nun gündeminde bulunan İklim Kanunu Teklifi'ne ilişkin yazılı açıklama yaptı. Teklifte sağlık, tarım ve gıda güvencesinin göz ardı edildiğini belirten Ertürk, şunları kaydetti:
"TBMM'de görüşülen İklim Kanunu Taslağı, halk sağlığı, gıda güvencesi ve hayvancılık açısından büyük eksiklikler barındırmaktadır. Veteriner Hekimler Derneği olarak, taslağın yalnızca karbon ticareti ve emisyon azaltımı gibi piyasa temelli yaklaşımlara odaklandığını; oysa iklim krizinin, insan, hayvan, bitki ve çevre sağlığı üzerinde çok yönlü etkileri olduğunu hatırlatıyoruz.
'Tek Sağlık' yaklaşımı yasa metnine dahil edilmeli, iklim krizinin bir sağlık krizi olduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir. İklim değişikliği, tarım ve hayvancılık üretimini tehdit etmekte, zoonotik hastalıkların yayılımını artırmaktadır. Günümüzde insan enfeksiyonlarının yüzde 61'inden çok daha fazlası hayvan kaynaklıdır. Buna rağmen taslakta, bu alana dair hiçbir izleme veya erken uyarı sistemi önerilmemektedir."
"Pestisit kullanımının sınırlandırılması, hayati önemdedir"
Arı sağlığına dair de hiçbir düzenlemenin bulunmadığını belirten Ertürk, "Oysa ülkemiz dünya arıcılığında 2'nci sıradadır ve gıdaların yüzde 35’i arı tozlaşmasına bağlıdır. Pestisit kullanımının sınırlandırılması, arıların korunması ve yerli türlerin desteklenmesi bu bağlamda hayati önemdedir" görüşüne yer verdi.
Ertürk, hayvancılık sektörünün yalnızca bir emisyon kaynağı olarak değil, karbon yutağı olarak da değerlendirilmesi ve küçük üreticilerin sürdürülebilirliğini sağlayacak destek mekanizmalarının yasada yer alması gerektiğini belirtti.
"İklim Kanunu, bütüncül bir yaklaşımla yeniden düzenlenmelidir"
Ertürk, şöyle devam etti:
"İklim Kanunu; yalnızca piyasa değil, halk sağlığı ve gıda güvencesini esas alan bütüncül bir yaklaşımla yeniden düzenlenmelidir.
Veteriner Hekimler Derneği olarak, bilimsel temelli, uygulanabilir, katılımcı ve adil bir iklim yasası için sürece aktif katkı sunmaya hazırız."