6 Şubat depremlerinin ikinci yılında Samandağ'da TOKİ kamulaştırması: “Devletimiz tapulu malı bir anda yok etti, bu hak mıdır?”
Haber: Burcu Özkaya GÜNAYDIN - Kamera: Dursun ALKAYA
(HATAY) - Hatay’ın Samandağ ilçesi Mağaracık mahallesinde TOKİ’ler için tapulu araziler kamulaştırıldı. Yıllarca yurt dışında çalışarak toprak aldıklarını, haberleri olmadan kamulaştırıldığını söyleyen mağdurlar, “Gidecek yerimiz, verecek toprağımız yok” diyor.
Hatay’ın Samandağ ilçesi Mağaracık mahallesinde bahçe ve tarım arazileri olan vatandaşlar, Toplu Konut (TOKİ) yapımı için kamulaştırılarak, mallarına el konulduğunu dile getirdi.
Samandağ ilçesi Mağaracık Mahallesi Samandağ’ı tepeden gören, deniz manzaralı, narenciye bahçeleri, maydanoz tarımı yapılan bir mahalle. Mahalledeki herkes geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlıyor. Tapulu tarım arazilerinin yakınında hazine arazisi de var. Hazine arazilerine toplu konut yapımına başlandı. Fakat konut için alana ihtiyaç olacağı gerekçesiyle bölgedeki tapulu bahçe ve tarım arazileri de kamulaştırıldı.
Mahalle halkına kamulaştırmaya dair herhangi bir tebligat da gönderilmedi, vatandaşlar sağda soldan kamulaştırma duyumu alınca e-devlete baktı ve tapularının düşürüldüğünü görünce durumdan haberdar oldu.
“Bu toprak içi eşim yıllarca yurt dışında çalıştı”
Kamulaştırma mağduru Eda Soy, Yıllarca eşinin, kayınlarının yıllarca yurt dışında çalışarak bu toprağı aldığını, devletin şimdi kendilerine söz hakkı vermediğini söyledi. Burada insanların bu insanlar hayatlarını, geçmişlerini her şeylerini çocukları için toprağa verdiğini belirte Soy, “Demek ki çok sıkıntılı anımızda evimize de hükmedebilirler. Bizim hayat bitti, çocuklarımız için mücadele ediyoruz. Kayınlarım, eşim, hepsi yıllarca yurt dışında çalıştı bu toprağı alabilmek için ve aldılar. Biraz rahata kavuşalım diye. Devletimiz tapulu malı bir anda yok etti, bu hak mıdır? İnsan hakkını savunuyor ve haksız duruma düşüyor, tapulu malımızda söz hakkımız olmuyor bu mu devlet bizim için” şeklinde konuştu.
Samandağlı çiftçi: “Bizi yaşarken öldürdüler”
Eda Soy, kendilerine para teklifi geldiğini ama para istemediklerini, tapularının geri verilmesini istediğini söyledi. Tüm geçim kaynağının bu topraklar olduğunu kaydeden Soy, gece gündüz burada olduklarını başka bir şeyle ilgilenemediklerini kaydetti.
İnsanların bahçesinde, zeytinliklerinde anıları olduğunu, kimisinin çalışmadığını sadece bahçe işleriyle hayatını sürdürdüğünü vurgulayan Soy, devamla şunları söyledi:
“Bir deprem oluyor nereye gideceğiz koşuyoruz bahçemize. Gidecek yerimiz yok bizi hayatta yaşarken öldürdüler. Deprem öldürmedi şu an yaşamıyoruz ki… 2-3 aydır gece gündüz bahçemizdeyiz her an geçecekler diye. Bizim tapulu mallarımızı geri verin. Hazine malı çok var. Tüm Samandağ’ı betona çevirdiler Eskiden nefes alıyorduk şimdi nefes alamıyoruz. Her yer beton oldu.”
“Yıllarca yurt dışında çalıştı, aldığı toprak kamulaştırıldı”
Muti Soy, yıllarca Arap ülkelerinde, yurt dışında çalıştı. Bir toprak sahibi olup, yaşlılığında tarım yaparak, ailesiyle rahat yaşayabilmek için. Fakat tarım yaptığı, geçindiği toprağı kamulaştırıldı hem de haberi olmadan. Muti Soy, 2000’li yıllardan beri tarımla uğraşarak geçimini sağlıyor. E-devletten tapusunun düşmesiyle kamulaştırmayı öğrenen Soy, kamulaştırmaya hukuki olarak itiraz etti.
Mallarına TOKİ gerekçesiyle isteklerinin dışında el konulduğunu, yarı fiyatına üçte bir fiyatına zorla topraklarının alındığını vurgulayan Muti Soy, “Tarlam için bana 1 milyon 400 bin TL veriliyor. Burada metresi 300 dolar üzerinden satılıyor toprak. Bize dönümüne 1 milyon 200-1 milyon 300 gibi paralar veriliyor. Biz bedeli ne olursa olsun satmaktan yana değiliz çünkü bizim geçimimiz burada” diye konuştu.
"Tapular kademe kademe düşürülüyor"
Belediye, Kaymakamlık, jandarma olmak üzere gitmedikleri yer kalmadığını, hiçbir netice alamadıklarını vurgulayan Soy, şu an fiili olarak sahada olduklarını halk olarak hep birlikte direndiklerine dikkat çekti.
Tapudan düşürme işleminin kademe kademe yapıldığını söyleyen Soy, “Bugün benim yarın komşumun bir sonraki gün diğer komşumun tapusu düşürülüyor. Adım Adım ilerliyorlar” dedi.
Mağdur Delal Soy: Hukuki süreç başlattık
Bahçenin kamulaştırılmasının iptaline dair bir dava açtıklarını, hukuki sürecin başladığını söyleyen mağdurlardan Delal Soy, davanın sonuçlanmasını beklediklerini kaydetti. Burasının geçim kaynakları, gelecekleri olduğunu aktaran Soy, “Eşim yurt dışında birkaç karış toprak sahibi olmak için hayatını gurbet ellerde geçirdi. Biz bu vermiyoruz. Yerinde dönüşüm yapılsın, o kadar ağaç kesiliyor. Bize bir tebligat, bir mesaj hiçbir şey gelmedi. Oradan buradan komşulardan duyduk. Depremin ilk günlerinde tüm aile buraya sığındık, o yüzden burayı vermiyoruz” şeklinde konuştu.