Adalet Bakanı Tunç'tan ''Öcalan serbest mi bırakılacak'' sorusuna yanıt: "Böyle bir durum söz konusu değil"

(ANKARA) - Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'ın cezaevi şartlarının iyileştirilmesiyle ilgili, "Kanun gerektiren bir husus olursa zaten bunlar yürütmenin yetkisinde olan hususlar değil" dedi. Bakan Tunç, "Yani serbest mi bırakılacak, yoksa başka bir şey mi?" sorusuna "Böyle bir durum söz konusu değil" yanıtını verdi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AK Parti Grup Toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Terör örgütü PKK'nın fesih kararının ardından örgüt lideri Abdullah Öcalan'ın cezaevindeki koşullarının iyileştirilip iyileştirilmeyeceğine ilişkin soruya Tunç, "Bizim görüşmemizde o konu gündeme getirilmedi. Cezaevi şartlarıyla ilgili olarak yasal çerçevede yapılması gerekenler var, genel olarak söylüyorum, bunlar infaz kanunumuzda yapılabilecek hususlar var. Yine kanun gerektiren bir husus olursa bunlar yürütmenin yetkisinde olan hususlar değil" yanıtını verdi.
Bakan Tunç, "Yani serbest mi bırakılacak, yoksa başka bir şey mi?" sorusu üzerine, "Böyle bir durum söz konusu değil, böyle bir görüşme de yok" dedi.
"Tutuklu teröristler ya da dağda olup silah bırakacak teröristler için nasıl bir yasal düzenleme yapılacak?" sorusuna karşılık da Tunç, şunları söyledi:
"DEM Parti yetkililerinin kamuoyuyla paylaştığı, Adalet Bakanlığı’nda yapılan görüşme sonrası yaptıkları basın açıklamasında, tedavi şartları, cezaevi gözlem kurullarının kararları ve iyi hal uygulamalarıyla ilgili verilen kararlarla ilgili, bunlar özellikle uygulamayı gerektiren, bir kısmı yasal düzenleme gerektirmeyen hususlar. Bunlar idari uygulamalar yoluyla da çözülecek konular. Ceza adalet sistemiyle ilgili olarak, denetimli serbestlik ve tutuklamayla ilgili de hükümler var. 'Terör örgütü üyesi olmamakla beraber örgüt adına suç işleyenlerin, örgüt üyesi gibi cezalandırılacağı'na yönelik hükmü Anayasa Mahkemesi iptal etmiş, buna yönelik bir düzenleme yapılmıştı Meclis’imizde. O düzenleme de aynı gerekçelerle Anayasa Mahkemesi’nde iptal edildi. Şimdi o gerekçe doğrultusunda yeni bir düzenlemeye ihtiyaç var o maddeyle ilgili. O konudaki düzenlemenin de nasıl olacağına yönelik Meclis grubumuzda paylaştık. Grubumuz diğer siyasi partilerle de görüşmeler yapacaktır, hukukçu milletvekilleriyle bu konuda tartışacaktır ve bu tartışmalar neticesinde teklife dönüştükten sonra ilgili komisyonda bunlar yine görüşülüp tartışılacaktır. Genel Kurul’da da tüm partilerin katılımıyla bu paket şekillenecektir. Bu anlamda yapılması gereken neyse, yapmanın gayreti içinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz."
Düzenlemenin ne zaman geleceğine ilişkin soru üzerine Tunç, "Bu, Meclis’imizin takvimiyle alakalı bir husus. TBMM gündemine hakim, onlar ne zaman takdir ederse, parti grupları ne zaman bu konuyu netleştirirse, teklif ne zaman Meclis gündemine getirilirse ona göre takvim belirlenir. Şu anda MEclis'in gündeminde önümüzdeki hafta HSK üyelerinin seçimleri var, yine başka konular var. Bu süreç içerisinde zaten Meclis tatile girmeden önce komisyonda görüşülür, genel kurula da yani Meclis'in yaz için ara vermesine epey zaman var, bu süre yeterlidir" ifadelerini kullandı.
"Terörsüz bir Türkiye’ye adım atmamız, ülkemizin geleceği ve çocuklarımızın emniyeti açısından çok önemli"
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Tutuklu teröristler veya dağda olup silah bırakan teröristlerle ilgili nasıl bir yasal düzenleme yapılacak" sorusuna Tunç, şöyle cevap verdi:
"Terörsüz Türkiye süreci, ülkemiz için çok önemli, terör örgütünün kendini feshetmesi ve silah bırakması kararı ülkemizin özellikle 40 yıldan fazla gelişmesinin ve kalkınmasının önünde engel olan terör belasından kurtulmamız bakımından çok önem arz ediyor. Bu sürece kolay gelinmedi, 40 yıldan fazla büyük bir mücadele gerçekleştirildi. Bu mücadelede binlerce şehit verildi, trilyonlarca maddi kaybımız oldu. Bundan sonraki süreçte terörsüz bir Türkiye’ye adım atmamız, ülkemizin geleceği ve çocuklarımızın emniyeti açısından çok önemli. Türkiye dünyada güçlü bir ülke olacaksa ve bu yüzyıla Türkiye damgasını vuracaksa, terörün olmadığı bir Türkiye ile vuracağız. Bu konuda da birlik ve beraberliğimizi daha da güçlendirerek, iç cephemizi daha da kuvvetlendirerek yolumuza devam edeceğiz. Sayın Bahçeli’nin ekim ayındaki grup konuşmasından sonra Cumhurbaşkanımızın da koyduğu irade doğrultusunda çalışmalar yapıldı ve bu süreç, terör örgütünün feshiyle sonuçlanmış oldu.
Burada bahsettiğimiz yasal düzenlemelerle ilgili olarak, DEM Parti bu süreçte de Adalet Bakanlığı’mızı da ziyaret etti, birtakım önerilerde bulunmuşlardı, görüş alışverişinde bulunmuştuk. Burada özellikle bizim daha önceden de devam eden çalışmalarımız var, Yargı Reformu Stratejisi kapsamında geçmiş dönemde demokratikleşme adımları ve özellikle hukuk devleti ilkesini güçlendiren temel hak ve özgürlükleri tahkim eden çok önemli ilerlemeler sağladı ülkemiz. Teröre zemin hazırlayan, istismar konusu olan bütün konuları 2002’de OHAL’in kaldırılmasıyla başlayarak çok önemli aşamalar kaydetti ülkemiz ve terörün istismar ettiği bütün alanları birer birer kaldırdık, özellikle güvenlik güçlerimizin de kahramanca mücadelesi sayesinde bu noktaya gelinmiş oldu."
Hasta, hükümlü ve tutukluluların durumu...
Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında 23 Ocak’ta açıkladıkları 5 amaçtan birisinin, ceza adalet sisteminin etkinliğinin hem soruşturma hem dava hem infaz aşamasında artırılmasıyla ilgili olduğunu belirten Yılmaz, bu konuda yaptıkları birtakım hazırlıklar olduğunu aktardı. Bakan Tunç, şunları kaydetti:
"Özellikle gündeme getirilen hasta, hükümlü ve tutukluluların durumu. Cezaevlerinde tek başlarına yaşamını idame ettiremeyecek şekilde hasta olan hükümlü ve tutuklular var. Buların alternatif infaz usulleri kanunumuzda var. Hasta hükümlü ve tutukluların orada özellikle rehabilitasyon gibi, cezaevinde hem tedavileri yapılıyor hem de infaz süreci var. 5 yılın altında işlenen suçlar bakımından uygulanabiliyor. Bu konuda değerlendirme elbette Meclis’imizde. Milletvekillerimiz bu süreyi artırabilir ve uygulanabilirliğini daha da genişletebilir.
Yine doğum yapan kadınlar 3 yılın altında ceza almışsa konutta infaz imkanı var. Bu süre çocuk okula başlayıncaya kadar uzatılabilir. Belli yaşın üzerindeki, 70 yaşın üzerindeki hükümlülerle ilgili Ceza İnfaz Kanunu’muzda, konutta infaz imkanı var. Burada belli yaş aralıklarını ve ceza miktarını dikkate alarak özellikle kadın hükümlüler, suça sürüklenen çocuk hükümlüler ve yaşlılar 65, 75, 80 yaş şeklinde kategorilendirilerek, aldıkları cezaların miktarları infaz kanununda olan bir husus ama uygulanabilirliğini daha da genişletebiliriz. Bu konudaki alternatiflerimizi Meclis grubumuzla paylaştık, yaptığımız çalışmayı sunduk. Gündemde olan Kovid Yasası ile ilgili bir durum söz konusu. 31 Temmuz 2023’ten önce işlenen suçların da bu yasa kapsamına alınmasıyla ilgili talep var biliyorsunuz. 31 Temmuz 2023’ten önce cezaevinde bulunanlar yararlanmıştıa ama öncekiler yararlanamadığı için eşitlik ilkesi bakımından böyle bir ihtiyacın olduğunu kamuoyunda da sizler biliyorsunuz. Bunun düzenlenmesiyle ilgili Meclis’te bir önerimiz oldu. Bunlar milletvekillerimiz tarafından konuşulaca, tartışılacak hususlar. Komisyonlarda şekillenebilir. Mükerrir suçların koşullu salıvermeden yararlanabilmesi ile ilgili talepler söz konusu olmuştu, bunlarla ilgili çalışmalar var."