Eksun Gıda, ilk çeyrek bilançosunu açıkladı: FAVÖK 84 milyon TL’ye ulaştı

Eksun Gıda, ilk çeyrek bilançosunu açıkladı: FAVÖK 84 milyon TL’ye ulaştı

(İSTANBUL) - Türkiye’nin önde gelen un üreticilerinden Eksun Gıda, 2025 ilk çeyrek finansal sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Şirketin net satış hasılatı, 2,7 milyar TL olarak kaydedildi. Eksun Gıda Grubu Başkanı ve CEO’su Hasan Abdullah Özkan, “Stratejik hedeflerimiz doğrultusunda önemli adımlar atmaya ve sofralara lezzet katmaya devam ettiğimiz bir süreç yaşadık. Finansal açıdan geldiğimiz noktayı, sürdürülebilir üretime yönelik yeşil yatırımlarımızla destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Sinangil ve Sinangil Gluten YOK markalarıyla 200’ü aşkın ürün çeşidini bünyesinde barındıran Eksun Gıda, 2025 yılı ilk çeyrek finansal sonuçlarını Kamuoyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayınladı. Türkiye Muhasebe Standartları 29 (TMS) enflasyon muhasebesi ilkelerine uygun olarak hazırlanan sonuçlara göre, ilk çeyrekte net satış hasılatı 2,7 milyar TL olan şirketin brüt karı 309 milyon TL, brüt kar marjı ise yüzde 11,3 olarak gerçekleşti.

Verimlilik ve karlılık odaklı yönetim süreci öne çıktı

Finansal sonuçları değerlendiren Eksun Gıda Grubu Başkanı ve CEO’su Hasan Abdullah Özkan, şunları kaydetti:

“Stratejik hedeflerimiz doğrultusunda ilerlerken sofralara lezzet katmayı sürdürdük. Operasyonlarımızı, Eksim değerlerinden beslenen profesyonel bir yönetim anlayışıyla yürüttük. Çeyrek sonunda brüt karımız, operasyonel karlılığımız ve bu kalemlere ilişkin marjlarımız geçen yılın aynı dönemine kıyasla artış gösterdi. Brüt kar marjımız yüzde 9,6’dan yüzde 11,3’e, esas faaliyet kar marjımız yüzde 0,2’den yüzde 1,8’e, operasyonel karlılığımızı gösteren FAVÖK marjı ise yüzde 1,1’den yüzde 3,1’e yükseldi. Türkiye Muhasebe Standartları 29 (TMS 29) uyarınca hazırlanan finansal verilere göre 87 milyon TL net dönem zararı açıklanmış olsa da, enflasyon muhasebesi uygulanmamış verilere göre şirketimiz aynı dönemde 35 milyon TL net dönem karı elde etmiştir.”

Özkan, Eksun Gıda’nın halihazırda 20’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştirdiğinin de altını çizdi.

Üretimde ve depolamada sürekliliği sağlayacaklarını belirten Özkan sözlerini, şöyle sürdürdü:

“Yeşil enerji yatırımlarımızı hızlandırdık”

“Enerjimizi yeşil kaynaklardan temin etmek üzere yatırımlarımızı hızlandırdık. 2023 yılında başarıyla tamamladığımız halka arz gelirlerimizin etkin kullanımı kapsamında, toplam 18,9 MW güce sahip rüzgar enerjisi santrali projemiz için türbin tedariği için Nordex Energy ile 14,1 milyon Euro bedelli sözleşme imzaladık. Bu gelişmenin ardından Elektrik Piyasasında Lisanssız Üretim Yönetmeliği kapsamında geliştirdiğimiz 7 MW ve 11,9 MW kapasiteli rüzgar enerjisi santrallerimiz için T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu’ kararını aldık.”

“Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” değerlendirilmesiyle projelerin hız kazandığını belirten Özkan, bu onayın çevreci üretim vizyonlarını teyit ettiğini; yatırımın ise yeşil portföyü büyütme, maliyetleri azaltma ve karbon ayak izini düşürme hedeflerini desteklediğini ifade etti.

Lisanslı depoculuk alanında stratejik hamle

Kırklareli Babaeski’de faaliyet gösteren Lisanslı Depoculuk A.Ş.’nin Eksun Gıda bünyesine katılmasıyla lisanslı depolama alanında önemli bir yatırım gerçekleştirdiklerini belirten Özkan, bu adımla depolama süreçlerini ileri teknoloji çözümlerle yeniden yapılandırdıklarını dile getirdi.

Yatırım kapsamında kalite kontrol, malzeme sigortalanması, özelleştirilmiş depolama çözümleri ve envanter yönetimi gibi birçok alanda operasyonel verimlilik sağlandığını belirten Özkan, şunları belirtti:

“Eksun Gıda, uygulamaya aldığı gelişmiş takip sistemleri sayesinde tedarikten son kullanıcıya kadar tüm süreçlerde şeffaflık ve kalite kontrolünü en üst seviyeye taşıdı. Bu yatırımla yalnızca kendi ürünlerimiz için değil, dış paydaşlara ait ürünler için de depolama imkanı sağlayarak sektöre yeni bir alan kazandırmayı hedefliyoruz. Doğru zamanda, doğru ürünleri depolama kapasitemizi artırarak; zamanlama ve tonaj açısından daha esnek hareket edebilecek, hem piyasaya hem de çiftçiye operasyonel kolaylık sunacağız.”

Özkan, bu adımın Eksun Gıda’nın tedarik zinciri yönetimi ve gıda güvenliği alanlarında sektörel fark yaratma hedefinin önemli bir parçası olduğunu da vurguladı.

“Ar-Ge ile gelişiyor, sosyal fayda ile topluma katkı sağlıyoruz”

Eksun Gıda’nın Ar-Ge vizyonuna da değinen Özkan, “Sadece mevcut projeleri geliştirmekle kalmıyor, bilimsel temelli ve sektöre değer katacak yenilikçi çalışmalar yürütüyoruz. Üniversitelerle; suyun un kalitesine etkisinden atık süt ürünlerinin geri kazanımına kadar çeşitli projeler geliştiriyoruz. Türkiye’nin ilk paketli glütensiz ununu üreten Sinangil markamızla Gluten YOK ürün portföyümüzü genişletirken, bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz Glütensiz Yaşam ve Çölyak Zirvesi ile toplumsal farkındalığı artırıyor; STK iş birlikleriyle sosyal fayda üretmeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Veriye dayalı tedarik stratejileri geliştiriyoruz”

Tedarik zincirinin dayanıklılığını artırmak ve satın alma süreçlerini verimli yönetmek için Smart Forecast teknolojilerini kullandıklarını da belirten Özkan, “Yurt içi ve yurt dışı kaynaklarımızı çeşitlendiriyor, temas noktalarımızı artırıyoruz. Ayrıca tahmin süreçlerimizi FVAR analizleriyle değerlendirerek operasyonel doğruluğumuzu sürekli geliştiriyoruz” dedi.

ADVERTORIAL YAYIN