Adana Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği "Yaşar Kemal Sanat Günleri" sona erdi

Adana Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği "Yaşar Kemal Sanat Günleri" sona erdi

(ADANA)- Adana Büyükşehir Belediyesi'nin Yaşar Kemal Vakfı iş birliği ile düzenlediği "Yaşar Kemal Sanat Günleri" sona erdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, "Yaşar Kemal, Adana’yı ve Çukurova’yı, Türkiye’ye ve dünyaya, kimsenin anlatamayacağını kadar güzel anlattı. Yaşar Kemal’in kitapları insanı iyiye, güzele, barışa yönelten, kişiliğinin bu yönde gelişmesini sağlayan eserlerdir. Okumak çok önemli. Gençlerimiz mutlaka okumalı" dedi.

Adana Büyükşehir Belediyesi, Altın Koza A.Ş. ve Yaşar Kemal Vakfı iş birliği ile düzenlenen "Yaşar Kemal Sanat Günleri", yapılan törenle sona erdi. Tören, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban’ın katılımıyla Seyhan Çırçır Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Yaşar Kemal Sanat Günleri’ne katılan ve destek veren kurumlar arasında Altınoran, AFAD, Ressamlar Derneği, Adana Tabip Odası, Eczacılar Odası da yer aldı.

450 öğrenciye eğitim verildi

Yaşar Kemal Sanat Günleri kapsamında 15 Şubat-12 Mayıs günleri arasında lise dengi okullardan öğrencilere resim, fotoğrafçılık, kısa film, belgesel, grafik tasarım, yaratıcı drama, video art ve kısa öykü atölyelerinde, alanında uzman eğitimci ve akademisyenler tarafından yaklaşık 450 öğrenciye eğitim verildi. Gerçekleştirilen eğitimlere, Erkek Lisesi, Kız Lisesi, Sabancı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Çukurova Toroslar Anadolu Lisesi, Bahtiyar Vahabzade Sosyal Bilimler Lisesi, Havuzlubahçe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Anafartalar Anadolu Lisesi, Gündoğdu Okulları, Altıneller Okulları, Toki Köprülü Anadolu Lisesi, Evliya Çelebi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olmak üzere 11 farklı okuldan öğrenci katıldı. Atölyeler, gençlere rekabete yönelmeden, gözlemlerini, algı ve yorumlarını farklı sanat dilleriyle ifade edebilecekleri bir ortam sağlamayı amaçladı.

"Yaratıcı düşünme konusunda buradaki herkesin yolu açık olsun"

Türkiye Belediyeler Birliği Başkan Vekili ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü yöneticilerine teşekkür eden Ayşe Semiha Baban, "Bir birikimin yoğrularak, inceltilerek, birbirine besleyerek zenginleştiğini, birçok tarihi etkenin de bu işe dahil olmasıyla, müthiş bir kültürel bellek oluştuğunu, hayranlıkla ve bir kez daha şaşırarak gördüm. Yaşadığınız yerin ne kadar zengin, ne kadar derinliği olan ve size yarınlar için nasıl büyük güç verecek bir birikim taşıdığını her zaman göremeyebiliyor insan. Ama işte bu ekip böyle bir yolculuğu devam ettiriyor. Yaratıcı düşünme konusunda buradaki herkesin yolu açık olsun" diye konuştu.

"Biz bu kentte sadece rutin belediyecilik yapmıyoruz"

Başkan Zeydan Karalar ise Mustafa Kemal Atatürk’ün, 'Bir millet medeni hissiyatını ifade edebilecek derecede edebiyatını, müziğini ıslah edemezse, o milletin medeniyet sahasına dahil olduğu kabul edilemez' sözlerine atıfta bulunanarak, "Öyle bir liderimiz, öyle bir kurtarıcımız var ki dünyada eşi benzeri yok" dedi.

Karalar, "Biz bu kentte sadece rutin belediyecilik yapmıyoruz. Bizler ülkemizi çok sevdiğimiz için aydın sorumluluğunu yerine getirmeyi, sanata destek vermeyi kendimize görev biliyoruz. Ayrıca yeni nesillere sanatçılarımızı, değerlerimizi, onların yarattığı kültürel mirası aktarmak zorundayız. Bu topraklardan çıkan Yaşar Kemal, Yılmaz Güney, Orhan Kemal, Müslüm Gürses, Ferdi Tayfur ve daha birçok sanatçı, bizim bugünkü yurtsever ve sanatsever kişilimizin oluşmasını sağladı" diye konuştu.

"O büyük bir edebiyatçıydı ve çok büyük insandı"

Yaşar Kemal Sanat Günleri’ni yapmaya Seyhan Belediyesi’nde başladıklarını anlatan ve sürdürülmesinin önemine değinen Karalar, şöyle devam etti:

"Yaşar Kemal, Adana’yı ve Çukurova’yı, Türkiye’ye ve dünyaya, kimsenin anlatamayacağını kadar güzel anlattı. Yaşar Kemal’in kitapları insanı iyiye, güzele, barışa yönelten, kişiliğinin bu yönde gelişmesini sağlayan eserlerdir. Okumak çok önemli. Gençlerimiz mutlaka okumalı. Okullarda alınan eğitimle beraber kitap okunması insanı tamamlar, gelişimini sağlar, daha derin ve kapsamlı düşünme yeteneğini geliştirir. Günümüzde bazı gençlerimiz ülkeden ayrılmak istiyor. Bizler Mustafa Kemal Atatürk’ün nesilleri olarak, ülkemizi seveceğiz, olumsuzluklarla mücadele edeceğiz, bir gün muhakkak hukuk devletini, köklü demokrasiyi, insan haklarını, kadın haklarını tam anlamıyla hakim kılacağız. Israrla, inatla bunun için mücadele edeceğiz. Yaşar Kemalleri, Orhan Kemalleri okuyarak bunları yapabiliriz. Yaşar Kemal’in en önemli özelliklerinden biri de daima barış istemesi, insan sevgisini işlemesiydi. Şimdi onun kitaplarını yeniden okuyorum. O büyük bir edebiyatçıydı ve çok büyük insandı. Yaşar Kemal Sanat Günleri’nde çok önemli işlere imza atıldı. İl Milli Eğitim Müdürümüz ve yardımcılarına da çok teşekkür ediyorum. Bu kolektif bir çalışmaydı. Bize bu fikri veren Sayın Ayşe Semiha Baban ve atölyelerimize katılan gençlere ve katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum."

Öğrenciler çalışmalarına, esinlendikleri imgeleri aktardı

Bu yılın "Yaşar Kemal ile Dünden Yarına: Çukurova’nın Renkleri Sesleri" etkinliklerinin odağı Yaşar Kemal’in Binboğalar Efsanesi romanı ve Somut Olmayan Kültürel Miras (SOKÜM) oldu. SOKÜM, unutulmaması gereken değerler, sözlü anlatımlar, sözlü gelenekler, gösteri sanatları, toplumsal uygulamalar, ritüel ve festivaller, halk bilgisi, evren ve doğa ile ilgili uygulamalar, el sanatları geleneği gibi kültürel ürünleri ve üretim süreçlerini ifade eden bir kavram olarak öne çıktı. Tema özelinde öğrenciler çalışmalarına, ürettikleri eserlere, esinlendikleri imgeleri aktardılar.