Aksaray'da TOKİ'nin İlk İşyerim Projesi hak sahipleri, güncellenen fiyatlar karşısında isyan etti: "Dükkanlarımıza 7 buçuk kat artış yapıldı"

Aksaray'da TOKİ'nin İlk İşyerim Projesi hak sahipleri, güncellenen fiyatlar karşısında isyan etti: "Dükkanlarımıza 7 buçuk kat artış yapıldı"

Haber: Kemal Onur ATALAY

(AKSARAY) - Aksaray’da sanayi bölgesinde TOKİ'nin İlk İşyerim Projesi kapsamında yapılan 200 işyerinin fiyatlarına güncelleme getirildi. Hak sahipleri, fiyatlara fahiş zam yapıldığını ifade ederek, bu fiyatları ödeyecek durumda olmadıklarını belirtti. Hak sahiplerinden Üçler Doğanay, "Sayın Cumhurbaşkanımız bize açıklamış olduğu vaatle burasını bize 950 bin + KDV’ye taahhütte bulunmuştu, bir hafta önce yeni fiyatlar 7 milyon 500 bin TL olarak açıklandı” dedi.

Aksaray’da sanayi bölgesinde TOKİ, İlk İşyerim Projesi kapsamında 200 işyeri hak sahiplerine teslim edilecek. 2 buçuk sene önce başlatılan projede makul fiyatlar açıklanırken, geçtiğimiz hafta fiyatlara güncelleme getirildi ve hak sahipleri yeni güncel fiyatların 7,5 kat artış gösterdiğini, fahiş bir zamla karşı karşıya olduklarını ve bu fiyatları ödeyemeyeceklerini söyleyerek yetkililere yardım çağrısı yaptı.

Hak sahiplerinden Üçler Doğanay, “Burası TOKİ İlk İşyerim projesi. Bizim ilk iş yerimizi almamız için Cumhurbaşkanımız bize açıklamış olduğu vaatle burasını bize 950 bin + KDV’ye taahhütte bulunmuştu ve biz de bu rakamlar üzerinden sevinerek kuraya katıldık ve ihalede bize buradan dükkân çıktı. Cumhurbaşkanımızın açıklamış olduğu rakama göre biz de 950 bin + KDV öderiz diye bu dükkanlara bismillah dedik ilk iş yerimiz olacak dedik. Bu süreç yaklaşık 2.5 sene sürdü, bu dükkanların bitişi yaklaşık 6 ayı buldu. 6 aydır TOKİ bilerek dükkanları teslim etmiyor ve bu 6 aylık süreçte de rakam değerlendiriyoruz, rakamları güncelleyeceğiz, inşaat maliyetleri arttı gibi bahanelerle beklediler ve yaklaşık bir hafta önce de rakamlar açıklandı. Çok fahiş bir rakam açıklandı, 150 metrekare için 6 milyon + KDV, 7 buçuk milyona tekabül ediyor” dedi.

“Aylık 45 bin TL’yi nasıl ödeyeceğiz?”

Söz konusu zammın yapılması için Türkiye’deki enflasyonun yüzde 750 olması gerektiğini söyleyen Doğanay, “TOKİ Başkanına soruyorum, ‘Sayın başkanım Türkiye'de yüzde 750 enflasyon mu oldu’ diyorum. ‘İnşaat maliyetleri yükseldi’ diyor. Tamam başkanım inşaat maliyetleri yükseldi ama sizin yaptırdığınız inşaat maliyeti belli. 9 bin 500 TL'ye geliyor yaptırdığınız inşaat maliyeti projede, burada BEDAŞ'ın yaptığı levhada yazıyor 319 milyon TL'den metrekare fiyatı 9 bin 500 TL'ye geliyor. 9 bin 500 TL de 150 metre için 1 milyon 425 bin TL yapıyor. Bizden istenilen rakam ise 7 milyon 500 bin" diye konuştu.

Doğanay, kendilerinden istenen 600-700 bin lira yani yaklaşık yüzde 10 peşinata ek olarak aylık ayda 45-50 bin lira arasında ödemelerinin çıktığını ve bu rakamların kendisinin ve esnaf arkadaşlarının ödeyemeyeceğini belirtti.

“Dükkanlarımızı kapatacağız”

Hak sahiplerinden Gazi Saklav ise mobilyacılıkla uğraştığını ve emekli olduğunu belirterek, “1 milyon 300 bin TL'ye yazıldık biz buraya. İlk geldiğimizde 1 milyon 800 bin TL'ye normal dükkanlar satılıyordu. Beni kandırdı çünkü bin 300 TL'ye ucuz diye girdik ancak bütçemize göre öderiz dedik. Şimdi bin 300 TL olmuş 9 bin TL, 200 metre dükkan 70 bin TL aylık yapıyor. Biz dükkanlarımızı kapatacağız, başka bir yolu yok. En fazla bizim düşüncemiz 2.5- 3 arasında bekliyorduk fiyatları. Bu fiyattan verirlerse alırız” diye konuştu.

"Buradaki projenin amacı istihdam"

Hak sahibi Ramazan Er ise şöyle dedi:

“Aradan 2.5 sene geçtiğinde ne enflasyon rakamları ne döviz kurları ne TOKİ'nin belirlediği memur artış oranına göre yapılan artışların hiçbirisi 7.5 kat artışı desteklemezken bu dükkanlar bize 7.5 kat artışla şu anda 10 milyon TL ve KDV dahil satış sunuluyor. Zaten 6 aydan 6 aya artış, şu an düşük enflasyon üzerinden hesapladığımızda bu dükkan bize 20 milyon TL'ye mal olacak. Buraya daha önce yapılan dükkanların hiçbirisinde böyle bir rakam yok. Aynı dükkan 5 milyon TL'ye şu an satılıyor, 5 milyon TL'nin dört katına buradaki ilk işini kuracak, açıkçası istihdam olacak kişilere sunuluyor. Bu mantıksız. Şöyle de bir mantıksızlığı var, biz buna 2.5 sene önce 2 bin TL başvuru parasıyla başvurduk, bizim başvuru paramız yine 2 bin TL. Ona neden 7.5 kat artış yapılmadı? Biz yetkililere buradan bunu soruyoruz, biz bu aradaki rakamın makul seviyelere gelip TOKİ'nin 6 aylık belirlediği artış oranlarında yapılıp yani 200 metre bir dükkanı 3 milyona teslim almak istiyoruz buradaki projenin amacı istihdam."