İklim Kanunu Teklifi'nin komisyona çekilmesi... Bülent Kaya: “İktidarın kendi ve Meclis gündemine hakim olmadığının da bence bir göstergesi”

İklim Kanunu Teklifi'nin komisyona çekilmesi... Bülent Kaya: “İktidarın kendi ve Meclis gündemine hakim olmadığının da bence bir göstergesi”

Haber: Emine Dalfidan - Görüntü: Berkin Gülsoy

(TBMM) - Yeni Yol Grup Başkanı Bülent Kaya, TBMM Genel Kurul gündeminde bulunan İklim Kanunu Teklifi'nin Çevre Komisyonu'na çekilmesine ilişkin ANKA Haber Ajansı’na konuştu. Kaya, teklife hem muhalefet partilerinin hem sivil toplum kuruluşlarında çok ciddi itirazları olduğunu belirterek “En azından parlamento genel kurulu çalışmalarından çekme kararı almaları olumlu bir şey ama bu iktidarın kendi gündemine ve Meclis gündemine hakim olmadığının da bence bir göstergesi” dedi.

Yeni Yol Grup Başkanı Bülent Kaya, İklim Kanunu Teklifi'nin TBMM Genel Kurulu'ndan Çevre Komisyonu'na çekilmesini ANKA Haber Ajansı'na değerlendirdi. İktidar grubunun buna benzer hususları daha önce de yaşadığına dikkat çeken Kaya, “Bu Meclis çalışmalarında iktidar grubunun kanunun hazırlanması aşamasında aslında devrede olmadığının bir göstergesi çünkü kanunlar dışarıda hazırlanıyor, iktidar partisinin sadece imza ile ilgili aşamaları tamamlanıyor” dedi.

“Küresel güçlerin ve sermaye odaklarının talepleri doğrultusunda hazırlanan bir elektronik ticaret yasasıydı”

Kaya, TBMM Genel Kurulu’nda ve komisyonda herhangi bir itiraza uğramadan kanun tekliflerinin geçirilmesinin istendiğini belirterek şöyle konuştu:

“Bu kanuna karşı hem muhalefet partilerinin hem sivil toplum kuruluşlarında çok ciddi itirazları vardı. Adı bir iklim kanunu olsa da çevre ve iklimle alakasında olmadığını tamamen küresel güçlerin ve sermaye odaklarının talepleri doğrultusunda hazırlanan bir elektronik ticaret yasası oldu ki elektronik ticaretle ilgili de altyapı sahibi olmadığına dair ağır eleştiriler vardı. En azından parlamento genel kurulu çalışmalarından çekme kararı almaları olumlu bir şey ama bu iktidarın kendi gündemine ve Meclis gündemine hakim olmadığının da bence bir göstergesi.”

“Sermayenin baskısıyla ihracatlar geri dönmesin anlayışla hareket edilen bir kanundu”

İklim Kanunu Teklifi'ne ilişkin muhalefetin önerilerini sıralayan Kaya, “Burada özellikle çevreyle alakalı paydaşların, bütün sivil toplum kuruluşlarının görüş ve kanaatlerinin dikkate alınmasını çevreyi ve o çevreyle beraber insanların da hayatlarını dikkate alan hususlarda da düzenlemeler yapılmasını arzu etmiştik ama maalesef dediğim gibi bu tamamen sermayenin baskısıyla ihracatlar geri dönmesin anlayışla hareket edilen ve apar topar getirilen bir kanundu” dedi.

“Dileriz bütün toplumsal kesimlerle ve muhalefetle diyalog halinde bir Meclis çalışması yürütmüş olurlar”

Kaya, komisyonda sivil toplum kuruluşlarının dinlenmediğine değinerek “Genel Kurul’da milletvekillerinin itirazları dinlenmedi ama herhalde hem muhalefet partilerinin hem de sivil toplumun ulaştığı baskı iktidar üzerinde etkili olacak ki bu kanun onların da içine sinmemiş olsa gerek. Dileriz bu bir örnek olur ve bundan sonra bütün toplumsal kesimlerle ve muhalefetle diyalog halinde bir Meclis çalışması yürütmüş olurlar” diye konuştu.