Manisa’nın yarım asırlık geleneği Mesir Macunu Festivali 485. kez kapılarını açıyor

(MANİSA) - Manisa’nın yaklaşık 500 yıllık geleneği olan ve bu yıl 485'ncisi düzenlenecek olan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali’nin tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, “Manisa Mesir Macunu Festivali’nin Manisa’mızın uluslararası kimliğini güçlendireceğine ve şehrimizin ekonomisine canlılık katacağına inanıyorum. Festivalimizin çıtasını her geçen yıl daha da yükseklere taşıyacağız” dedi.
Manisa’nın yüzlerce yıldır devam eden geleneği olan ve bu yıl 485'ncisi düzenlenecek olan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali’nin tanıtım toplantısı yapıldı.
Manisa Büyükşehir Belediyesi Encümen Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya; Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay, Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban ve Manisa’yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık katıldı.
Toplantıda, festivalin içeriğine ilişkin ayrıntılı bilgilendirme yapan Başkan Zeyrek, festivalin uluslararası arenaya çıkarılması için çalışacaklarını söyledi.
Zeyrek: İçeriğimizi hem çeşitlendirdik hem de zenginleştirdik
Festivalin Manisa’nın kültürünün bir parçası olduğunu ifade eden Zeyrek, yeniliklerin de eklendiğini kaydederek “Bu festival, yalnızca bir gelenek değil, Manisa’mızın tarihi mirasını, kültürel zenginliğini ve toplumsal enerjisini yansıtan, Türkiye’nin en köklü festivallerinden bir tanesidir. Bu yıl 22–27 Nisan tarihleri arasında gerçekleştireceğimiz bu büyük organizasyonu yalnızca konserler ve geleneksel mesir saçımıyla sınırlı tutmayacağız. Kültürden sanata, spordan gastronomiye kadar uzanan zengin içeriklerle Ulusal, hatta Uluslararası festivallerin içeriğine sahip olacak nitelikte, Manisa’mızın uluslararası bilinirliğini artırmayı hedefliyoruz. Uluslararası Manisa Mesir Festivali’nde bu yıl çok daha etkin olacak. Logomuzu yeniledik, içeriğimizi hem çeşitlendirdik hem de zenginleştirdik. Dolayısıyla adına da ‘Dolu Dolu Festival’ dedik. Beş başlıkta festival programı hazırladık: Kültür ve Sanat Dolu Festival, Şifa Dolu Festival, Lezzet Dolu Festival, Eğlence Dolu Festival ve Enerji Dolu Festival” dedi.
“Festivalimizin adını tüm duyurmayı hedefliyoruz”
Festivalin içeriğine ilişkin bilgi veren Başkan Zeyrek, “Festivalimizin açılışını, 22 Nisan Pazartesi akşamı ‘Hoş Geldin Mesir’ kortejiyle yapacağız. Festivalimizin açılışını Sıla ile yaparken kapanışını ise Kenan Doğulu gerçekleştirecek. Sadece konserlerle değil, birbirinden değerli sanatçılarla festivalimizin adını tüm duyurmayı hedefliyoruz. Dünyaca ünlü ressamımız Devrim Erbil, ‘Bir Müzeye Doğru’ adlı özel sergisiyle Manisalı sanatseverlerle buluşacak. Ayrıca Devrim Erbil’in hayatının anlatıldığı “Devrim” belgeselinin gösterimini de Manisa’da yapacağız. Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Manisa’nın Mesir Tarihi” başlıklı söyleşisiyle, polisiye edebiyatın güçlü kalemi Ahmet Ümit ise yazar Tuğrul Keskin’in moderatörlüğünde edebiyatseverlerle bir araya gelecek. Tarihçi Emrah Safa Gürkan, ünlü yönetmen Ezel Akay ile birlikte “Tarihin Geleceği ve Geleceğin Tarihi” söyleşisiyle festivalimizde yer alacak. 23 Nisan’da ise Yazar Sinan Meydan, ‘Çocuklarla Atatürk’ün Yolunda’ söyleşisiyle gençlerle bir araya gelecek.
“Festivalimizin ruhu, objektiflerden tüm Türkiye’ye yansıyacak”
Bu yılki festivalimizde ilkler de olacak. Hayata geçireceğimiz ilklerden bir tanesi 1. Mesir Tiyatro Festivali. Bu etkinlik kapsamında hem yetişkinlere hem çocuklara yönelik sekiz oyun sahnelenecek. Bu yıl ilk kez düzenleyeceğimiz bir diğer etkinlik ise 1. Ulusal Manisa Mesir Fotoğrafçılar Maratonu olacak. Bu yarışmayla festivalimizin renklerini fotoğraf karelerine taşımayı ve gelecekte de bunun başlangıcını yapmayı istiyoruz. Bu etkinlik sayesinde Mesir Festivalimizin ruhu, objektiflerden tüm Türkiye’ye yansıyacak.
“Bölgemizin üretim gücünü ve yatırım potansiyelini gözler önüne serecek”
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı festival ruhuyla birleştirerek çocuklarımıza unutulmaz bir gün yaşatacağız. Program, gün boyu sürecek etkinliklerle devam edecek. Atatürk Kent Parkı’nda sokak oyunları, Kültür Merkezi’nde mitolojik öykü yazma atölyeleri ve çocuk tiyatrolarıyla çocuklarımız hem eğlenecek hem öğrenecek. Festivalimiz, doğayı ve sporu da içine alıyor. Mesir Doğa Yürüyüşü, Spil Dağı’nın doğasında gerçekleşecek. Manisa’mızda işk kez açıkhava satranç turnuvası olacak. Üstelik Manisa’mız, FIBA Gençler Basketbol Şampiyonlar Ligi’ne de ev sahipliği yapacak. Bülent Koşmaz Parkı’nda kuracağımız Gastronomi Panayırı, geleneksel lezzetlerimizi tanıtacağımız renkli bir alana dönüşecek. 25 Nisan’da ünlü şef Hazer Amani ile gerçekleştireceğimiz özel etkinlik, bu şöleni daha da özel kılacak. Ekonomimizin can damarı olan sanayi ve ticaret alanında da önemli bir organizasyon gerçekleştiriyoruz. Bu yıl 28. kez kapılarını açacak olan Manisa Mesir Sanayi ve Ticaret Fuarı, bölgemizin üretim gücünü ve yatırım potansiyelini gözler önüne serecek.
“Sultan Camii’nin kubbelerinden mesir macunu saçılacak”
Elbette ki, festivalimizin kalbi olan Mesir Saçım Töreni… 27 Nisan Pazar günü Manisa Valiliği önünden başlayacak geleneksel kortej, Sultan Camii’nde son bulacak. Hafsa Sultan’ın Merkez Efendi’ye berat vermesi temsili olarak canlandırılacak. Ve ardından, Sultan Camii’nin kubbelerinden mesir macunu saçılacak.”
“Festivalimizin çıtasını her geçen yıl daha da yükseklere taşıyacağız”
Festivalin her geçen yıl daha da ileriye taşınacağını ifade eden Zeyrekü “485. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali’nin Manisa’mızın uluslararası kimliğini güçlendireceğine ve şehrimizin ekonomisine canlılık katacağına inanıyorum. Festivalimizin çıtasını her geçen yıl daha da yükseklere taşıyacağız” ifadelerini kullandı.
“41 çeşit baharatın korunması ve yarınlara aktarılmasını sağlamak istiyoruz”
Mesir macununun gelecek kuşaklara aktarılması için tarımsal faaliyete de başlayacaklarını belirten Başkan Zeyrek, “18 dönümlük arsayı Yunusemre Belediyesi Büyükşehir’e verdi biz burada oluşturacağımız sera ile 41 çeşit baharatın korunması ve yarınlara aktarılmasını sağlamak istiyoruz. Ayrıca orada kadın koopratiflerimizin stantları olacak. Ayrıca okullardan gelecek öğrencilerimize mesirin nasıl yapıldığını anlatmak istiyoruz. Böyle bir alanla gelecek nesillere mesiri taşımak istiyoruz. Şehir hafızasının korunması ve yarına aktarılması noktasında kentimizin temsili açısından çok önemli olduğuna inanıyorum” diye konuştu.
“Mesir Macunu için harcanan paralar da Sayıştay’ın denetiminden geçecektir”
İktidar ve muhalefet arasında ‘konser gideri’ tartışması konusunda festivale harcanan bütçe üzerinden şeffaflık çıkışı yapan Zeyrek, şöyle konuştu:
“Biz tüm şeffaflıkla maliyetleri yayınlıyoruz. Bu konser ve etkinliklerin de yayınlayacağız. Bu yapacağımız etkinliklerde kurulacak olan sahne 5 gün boyunca Cumhuriyet Meydanında kalacak. Bugüne kadar Manisa’da kurulmuş en büyük sahne olacak. Sahnesi, sesi, ışığı, gelen sanatçılar ile birlikte bizim ayıracağımız bütçe 28 milyon 800 bin liralık bütçe olacak. Azdır, çoktur tartışmasını istemiyorum. Çünkü bundan aylar önce tüm ihaleleriyle birlikte şeffaflıkla yürütülen bir süreçtir bu. Ben geldiğimde şunu gördüm. Kıraç ve Köfn için 15 milyon liralık bütçe ayrılmıştı. Biz iki sanatçının yanına üç sanatçı daha ekledik ve 9 milyon daha ekledik. Bu açıdan tüm denetimlere açığız ve çok şeffafız. Sanatçıya verilen paralar çok eleştiriliyor. Ama biz o paraları sanatçıya verilen paralar olarak görmüyoruz. 5 yıldızlı otellere gidemeyen, o sanatçıyı dinleyemeyen vatandaşları o sanatçıyla buluşturmak olarak görüyoruz. Zaten festival bittikten sonra Sayıştay sağolsun her ay belediyemizde. Mesir Macunu için harcanan paralar da onların denetiminden geçecektir ve 12 aydır olduğu gibi o denetimden de alnımızın akıyla çıkacağımıza inanıyorum.”
“O süreyi Sayın Ekrem Başkanın davasını yayınlasın daha çok mutlu oluruz”
Festivalin TRT’nin ayırdığı süre üzerinden de Ekrem İmamoğlu göndermesi yapan Zeyrek, “Ben Mesir Macunu Festivali’nin hak ettiği değeri gördüğünü düşünmüyoruz. TRT, 1,5 dakika yayınlıyor festivali. Bence onu da yayınlamasın. O süreyi Sayın Ekrem Başkanın davasını yayınlasın daha çok mutlu oluruz” diye konuştu.
Balaban: İnanıyorum ki dört yılın sonunda uluslararası bir forma getirecektir
Festivale ilişkin konuşan Yunusemre Belediye Başkanı Balaban, şu ifadeleri kullandı:
“Mesir Festivalinin ana lokomotifi her şeyi büyükşehirdir. Ben 62 yaşındayım. ME-esir festivallerinin tamamında yer aldım. Ama hiçbir zaman böyle bir mesir şenliğinin konusuna bile yaklaşamadık. Ferdi Başkanımı bu festivali ulusal bir forma getirdi. İnanıyorum ki dört yılın sonunda uluslararası bir forma getirecektir. Olağanüstü bir içerik var burada.”
Durbay: Bu sadece bir festival değil, birlikteliğin ve şifanın geleneği
Şehzadeler Belediye Başkanı Durbay ise festivale ilişkin şunları söyledi:
“Bu yıl bu festivali hep birlikte yapıyoruz. Manisa’nın bir bütün olduğunu ve beraberliğimizi tescillemiş oluyorum. Bu sadece bir festival değil, birlikteliğin ve şifanın geleneği. Biz, bunun somut örneğini göstermiş olduk. Hep uluslararası diyoruz ama bu biraz lafta kaldı. İnanıyorum ki önümüzdeki yıllarda Büyükşehir’in koordinatörlüğünde uluslararası bir forma ulaştıracağız.”