Nazilli semt pazarında üreticiler dertli: "Maliyetler kurtarmıyor, alım gücü kalmadı"

Haber: Osman BEKAR
(AYDIN) - Aydın'ın Nazilli ilçesinde kurulan semt pazarında üreticiler yüksek maliyetler nedeniyle çiftçinin zor durumda olduğunu, ürünlerini satamadıklarını belirtti. Bir kadın üretici, "Kestanemizi topladık, satacaktık ama dışarıdan kestane geldi, fiyatlarımız düştü. İncirin de fiyatı düştü. Hiç memnun değiliz, her şey çok kötü" dedi.
Aydın'ın Nazilli ilçesinde kurulan semt pazarında ürettikleri ürünleri satmaya çalışan üreticiler, artan maliyetler karşısında sattıkları ürünün para etmediğini söyledi.
Pazarda yoğurt, peynir, çökelek gibi kendi ürettikleri süt ürünlerini satan bir kadın üretici, yaşadığı şartların zor olduğunu belirterek, "Peyniri 140, çökeleği 120 liraya satıyorum ama yem pahalı, saman pahalı. İnanın bu paraya bile kurtarmıyor. Şu anda yoğurdun 150, çökeleğin 200 lira olması lazım ki zarar etmeyelim" diye konuştu.
Başka bir satıcı ise müşterinin ürünleri pahalı bulmasını da haklı gördüğünü ancak maliyetler nedeniyle kendilerinin de para kazanması için bu fiyatlardan ürün sattıklarını belirtti.
"Dışarıdan kestane geldi, fiyatlarımız düştü"
Başka bir kadın pazarcı ise portakalın kilosunu zaman zaman 10 ila 15 lira arasında sattıklarını ifade ederek, "Her şey pahalı, zor yetişiyoruz çiftçiler çok eziliyor, her şeyin düzelmesini istiyoruz. Biraz çiftçiyi desteklemeleri gerekiyor" ifadesini kullandı.
Bir kadın üretici, "Kestanemizi topladık, satacaktık ama dışarıdan kestane geldi, fiyatlarımız düştü. İncirin de fiyatı düştü. Hiç memnun değiliz, her şey çok kötü" değerlendirmesini yaptı.
"Vatandaşın yüzde 20'si krallar gibi yaşıyor ancak yüzde 80'i aç geziyor"
Pazarda kokoreç satan 73 yaşındaki emekli vatandaş ise "Ekonomimiz çok kötü. Sabah 6'da gelip akşam 8'e kadar çalışıyorum. Emekliyim ama aldığım 14 bin küsur lira maaşla geçinmek mümkün değil, çalışmaya mecburum" şeklinde konuştu. Kokoreçin fiyatını 150 lira olarak belirlediğini ancak alıcının olmadığını söyleyen esnaf, "Vatandaş alamıyor. Satışlarımız yüzde 60'lara kadar düştü. Milletin alım gücü kalmadı. Parası olan gelip yiyor, parası olmayan fiyat sorup gidiyor. Eskiden sormazlardı bile. Veresiye istiyorlar ama artık vermiyorum. Ben 73 yaşındayım, Türkiye'nin bu duruma düştüğünü görmedim. Vatandaşın yüzde 20'si krallar gibi yaşıyor ancak yüzde 80'i aç geziyor" dedi.
Emekli bir öğretmen pazardan aldığı 20 liralık soğanı göstererek, "Pazar fiyatları çok kazık. Bu soğan 20 lira eder mi? Her şey çok pahalı, paramız yetmiyor" diye konuştu.