Siirt’te ilk kez 'enjeksiyon laringoplasti' işlemi gerçekleştirildi
SİİRT Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, ses teli felci nedeniyle konuşmakta ve sıvı gıda tüketmekte zorlanan Kadriye Erdoğan (78) ilk kez uygulanan ‘enjeksiyon laringoplasti’ işlemi ile sağlığına kavuştu.
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kulak Burun Boğaz Uzmanları Op. Dr. Seçkin Akbal ve Op. Dr. İhsan Ceceli tarafından aynı seansta, hem kulak hem de ses tellerine yönelik ameliyat ilk kez gerçekleştirildi. Ameliyat hakkında bilgi veren Doç. Dr. Seçkin Akbal, hastanın kendilerine ses teli felci tanısıyla başvurduğunu belirtti. Hastanın daha önce konuşmakta ve sıvı tüketiminde konusunda zorluklar yaşadığını belirten Doç. Dr. Seçkin Akbal, “Hastamız bize ses teli felci tanısıyla başvurdu. Tek taraflı ses teli çalışmıyordu. Bu nedenle özellikle sıvı gıdaları tüketirken nefes borusuna kaçma problemi yaşıyor, ayrıca ses telleri tam kapanmadığı için ses çıkarmakta da zorluk çekiyordu. Konuştuğu şeyleri çevresine duyurmakta güçlük yaşıyordu.” dedi. Yapılan ameliyattan sonra hastanın sıvı gıdaları daha rahat tüketebileceğini belirten Akbal,“Biz de çalışmayan, orta hatta artık gelmeyen ses teline dolgu maddesi enjekte ederek ses tellerinin yeniden kapanmasını sağladık. Bu işlem sonrasında hastamız sıvı gıdaları daha rahat tüketebilecek. Ayrıca erken dönemde bile sesinde belirgin bir iyileşme kaydettik” diye konuştu.
‘HASTANEMİZDE İLK KEZ UYGULANDI’
Enjeksiyon laringoplasti işleminin Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ilk kez uygulandığını belirten Akbal, ”Ameliyat sonrası, hastamız hastanemizin dil ve konuşma terapisi biriminden Hadra Hanım ile terapilere devam edecek. Bu süreçte sesinin daha anlaşılır bir hale gelmesini hedefliyoruz. Ameliyat sonrası hastamızın sesindeki değişimi hemen fark ettik, bu da bizleri çok mutlu etti. Bu işlem ofis şartlarında, lokal anestezi ile poliklinikte yapılabilecek bir uygulama aslında. Ancak hastamız ileri yaşta ve bazı ek hastalıkları olduğu için ameliyathanede, genel anestezi altında gerçekleştirdi k. Bu 'enjeksiyon laringoplasti' işlemi, hastanemizde ilk kez uygulandı. Bugün hastamızı taburcu edeceğiz. Dolgu maddesi zamanla su tutacak, entegre olacak ve bir miktar hacim kaybı yaşasa da ses teline uyum sağlayacak. Bu sayede sesinin daha da iyi olmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
‘SES KALİTESİ ARTTI’
Ameliyata katılan Op. Dr. I·hsan Ceceli de hastanın yapılan ameliyatın ardından ses kalitesinin arttığını belirterek, “Ameliyat sonrası hastamızda ses kalitesinde ve ses süresinde kayda değer bir ilerleme sağladık. Elbette önünde uzun bir iyileşme süreci var. Bu süreçte ses terapisi dönemi başlayacak. Ancak şu anda bile hem sesinde önemli bir düzelme var hem de yeme-içme fonksiyonlarında belirgin bir iyileşme gözlemledik. Bu gelişmeler bizleri oldukça memnun etti. Daha önce geçirilen birçok boyun veya göğüs ameliyatında ses tellerinin etkilenmesi sık karşılaşılan bir durumdur ve tıpta tanımlanmış bir problemdir. Böyle durumlarda, bizim uyguladığımız türden yöntemlerle hastaların ses kalitesini tekrar iyileştirmek mümkün olabiliyor. Bu da hastanın yaşam kalitesini olumlu yönde etkileyen çok önemli bir kazanım” dedi.Kadriye Erdoğan’da doktorlara teşekkürlerini etti. (DHA)
Görüntü Dökümü
----------------------
-Kadriye Erdığan'ın doktor kontrolü
-Ameliyat sonrası doktorların hasta ziyareti
-Dr. Seçkin Akbal'ın konuşması
-Dr. İhsan Ceceli'nin konuşması
-Kadriye Erdoğan'ın doktor muayenesi
Haber-Kamera Akif ÖZALP SİİRT, (DHA)