“Yoksulluğun kadın hali: Diyarbakır’da eşitsizliğin haritası” raporu açıklandı… Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Küçük: “Derinleşen ekonomik kriz en çok kadınları yoksullaştırdı”

“Yoksulluğun kadın hali: Diyarbakır’da eşitsizliğin haritası” raporu açıklandı… Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Küçük: “Derinleşen ekonomik kriz en çok kadınları yoksullaştırdı”

(DİYARBAKIR) - Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği'nin (GABB) hazırladığı “Yoksulluğun kadın hali: Diyarbakır’da eşitsizliğin haritası” başlıklı araştırma raporu açıklandı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ayşe Serra Bucak Küçük, toplumun çok ağır bir tablo ile karşı karşıya kaldığını ve derinleşen ekonomik kriz süreçlerinde en çok kadınların yoksullaştırıldığını söyledi.

GABB Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğünün, Diyarbakır’ın Sur ve Bağlar belediyeleri ile birlikte kadın yoksulluğunun geldiği düzeyi tespit etmek ve çözüm önerileri geliştirmek amacıyla hazırladığı “Yoksulluğun kadın hali: Diyarbakır’da eşitsizliğin haritası” başlıklı saha araştırması raporu, düzenlenen basın toplantısında açıklandı. Yenişehir Belediyesi hizmet binasında yapılan basın toplantısına, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ayşe Serra Bucak Küçük, Sur Belediyesi Eş Başkanı Fatma Gulan Önkol, Bağlar Belediyesi Eş Başkanı Leyla Ayaz, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve belediye meclis üyeleri katıldı.

Toplantıda raporun temel bulgularını açıklayan Sosyopolitik Saha Araştırmaları Merkezi (SAMER) Koordinatörü Yüksel Genç, proje kapsamında pilot bölge olarak belirlenen Sur ve Bağlar ilçelerinde 31 mahallede 18 yaş üstü bin 866 kadınla görüşme yapıldığını aktardı. Genç, “Sur ve Bağlar’da yaptığımız çalışma, klasik yoksulluk hallerini ve kadının deneyimleme biçimlerinin yoksulluğun ne kadar derin ve çaresiz kıldığını görmek, yoksulluğun yeni hallerini ve ne yazık ki yaygın bir biçimde hangi hallerde deneyimlendiğini aktarmak açısından önemli” ifadelerini kullandı.

Toplantının 2’nci oturumunda konuşan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ayşe Serra Bucak Küçük de sahadan ve mahallelerden veri toplamanın çok önemli olduğunu aktardı. Toplumun çok ağır bir tablo ile karşı karşıya kaldığını ve derinleşen ekonomik kriz süreçlerinde en çok kadınların yoksullaştırıldığını vurgulayan Bucak, “Elbette erkek egemen sistemin şekillendirdiği pek çok mekanizma var, bunlardan azade düşünemeyiz. Sadece x ekonomik yoksulluktan konuşmuyoruz, aynı zamanda politik, sosyal, kültür sanat yoksulluğundan kentin her alanındaki yoksulluğundan bahsediyoruz. Elbette bu yoksulluğu konuşurken kapitalizmin, erkek egemen sistemle dönüşen yönünü vurgulamaktan geri durmayalım” dedi.

‘Toplumsal cinsiyet rolleri her geçen gün derinleşmekte’

Dünya genelinde kadınların ücretsiz bakım emeğine erkeklerden 2,5 kat daha fazla zaman ayırdığını, Türkiye’de ise bu oranın 4 katı olduğuna dikkat çeken Küçük, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yine kadınların büyük bir kısmı kayıt dışı ekonomide yer almakta, dünya genelinde kadınların sadece yüzde 26’sı sosyal güvence kapsamında yer almakta. DİSK-AR’ın raporuna göre her 10 kadından 4’ü yoksulluk ve sosyal dışlanma riski altında. Elbette sistemin cinsiyet temelli eşitsizlikleri ve ayrımcılığı derinleştirmesinde iktidarın kadına biçmiş olduğu rol ve her gün evin dört duvarına kapama politikasını göz ardı edemeyiz. ‘Evlerdeki işler yetmiyor mu?’, ‘Kadının en önemli kariyeri anneliktir’ gibi söylemlerin hepsi, bir yandan maddesel olarak yoksulluk orta yerdeyken eril sistemin, toplumsal yapımızın kıramadığımız rolleri ve rollerin yeniden bizi hapsetmeye çalıştığı alanlar olarak karşımıza çıkmakta ve her geçen gün derinleşmekte.”

'Yoksulluk alanlarını onarmamız gerekiyor'

Kadın istihdamında pilot bölgelere öncellik verileceğini aktaran Küçük, bu durumun bir anda çözülecek bir konu olmadığını belirterek, "Kadınların diğer yoksulluk alanlarını hep birlikte onarmamız ve onları da bu onarım sürecine katabilmemiz lazım" diye konuştu.