6 Şubat depreminin ikinci yılı... Yıkımın az emlak değerinin yüksek olduğu mahalle de rezerve alındı: Vatandaşı sıkalım, suyunu çıkaralım diyorlar
Haber: Burcu Özkaya GÜNAYDIN - Kamera: Dursun ALKAYA
(HATAY) - İskenderun Şahin Tepesi Mahallesi’nde toplamda 46 ailenin yaşadığı üç bina, depremden 21 ay sonra rezerv alan ilan edildi. Evi rezerv alan olan Mükremin Kurtcephe, üç aydır tek kaldığı binada rezerve direniyor. Mahkeme rezerve yürütmeyi durdurma verince, bu sefer riskli alan ilan ettiler.
Hatay’ın İskenderun ilçesine bağlı Şahin Tepesi Mahallesi’nde 46 ailenin yaşadığı üç bina 6 Şubat depremlerinde çok büyük bir hasar almamasına rağmen rezerv alan ilan edildi. Amanos sırtlarındaki deniz manzaralı mahallede çok az yıkım olmasına rağmen 21 ay sonra rezerv alan edildi.
25 yıldır Şahintepe mahallesinde yaşayan evi depremden sağlam çıkan Mükremin Kurtcephe, eşiyle beraber emekli aylığıyla geçinen bir depremzede. Bir sabah uyandıklarında sağlam evlerinin rezerv alan ilan edildiğine dair tebligat geldi. O süreçten bu yana yaklaşık üç aydır mücadele veriyor. Tüm bina evi boşalttı, Mükremin Kurtcephe ve ailesi üç aydır yarı inşaat halindeki binada tek başına yaşıyor. İki defa mahkemeyi durdurma kararı verilince Kurtcephe’nin evi bu sefer riskli alan kapsamına alınarak, boşaltılmak isteniyor.
“Daire için 1 milyon 400 bin TL bedel önerdiler”
Bir sabah uyandıklarında kapıya bir kâğıt yapıştırılmış olduğunu gördüklerini söyleyen Mükremin Kurtcephe, sorup soruşturduklarını ve dava açtıklarını davadan da yürütmeyi durdurma kararı çıktığını vurguladı. Yürütmeyi durdurma kararına Bakanlığın avukatlarının itiraz ettiğini belirten Kurtcephe, "İki defa yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Biz burada yıkımın yapılmaması için Hatay'a gittik. Hatay'daki İl Müdürlüğü’nde ‘ya daireyi satın alın ya da karşılığında bir konut verin bize’ dedik. Daireye piyasa fiyatının çok altında 1 milyon 400 bin TL fiyat verdiler. Bir milyon 400 bin TL’ye İskenderun'da 1+1 daire dahi alamayız" şeklinde konuştu.
Yetkililerin TOKİ'den konut vermeye yaklaşmadığını, bu süreçten sonra tekrar evden karot örneği alındığını belirten Kurtcephe, rezerv alana mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesi üzerine bu sefer de binalarının bulunduğu yerin sit alanı ilan edildiğini kaydetti.
Sit alanı ilan edilmesinin ardından da tekrar dava açtıklarını, vatandaşın haklarını bilmesi gerektiğini vurgulayan Mükremin Kurtcephe bir satın alınma işlemi olacaksa piyasa değerinde satın alınmaması gerektiğini söyledi.
Yakın zamanda Hatay'dan biri Çevre Müdürlüğü biri TOKİ bir de mahallenin ihalesini alan müteahhit adına biri geldiğini söyleyen Kurtcephe, gelenlere ya kendisine TOKİ'den bir konut ya da dairenin değerini verilmesi durumunda binadan çıkacağını söylediğini belirtti.
"Yan binayı yıkarken, bizimkini de yıkmaya çalıştılar"
Sürekli çimento arabaları, toz toprak içinde yaşamaya çalıştıklarını belirten Kurtcephe, davayı kazansa bile bu binada bu şekilde uzun süre kalınamayacağına dikkati çekerek, "Sizi zaten taciz ediyorlar. Yandaki binayı yıkarken bizimkini de yıkmaya çalışıyorlar. Kaç defa suyu, elektriği, doğalgazı kesmeye geldiler. Biz her defasında mahkemenin yürütmeyi durdurma kararını çıkarıp gösterdik ve sen de suçlu duruma düşersin diye gelen yetkiliye izah ettik, çekip gittiler. Bize buradan çıkıp gitsinler de nereye giderse gitsinler diye bakıyorlar. Vatandaşı ne kadar ezebiliyorsak, sıkabiliyorsak sıkalım suyunu çıkaralım diyorlar. 7.500 liraya kim evini verecek bana" ifadesini kullandı.
“25 yıllık çam ağaçları yıkılacak diye de üzülüyorum”
Müteahhidin rahat çalışmak için kendine alan açmak için binaları yıkmak istediğini, binalarının arkasından sistemi kurduğunu söyledi.
Üç aydır binada ailesiyle tek başına kalan Mükremin Kurtcephe, binada ayrılanların her şeyi söküp gittiğini aktardı. 1999 yılında bu binaya taşınan Kurtcephe, “Burası 20 dairelik apartman. Binaya 1999'da taşındım. Kapının önündeki çamları da o zaman diktik el birliğiyle. Çamlar da burası yıkıldığında yıkılacağı için üzülüyorum” diye konuştu.