Zonguldak’ta "Ekonomi Zirvesi" başladı

(ZONGULDAK) - Zonguldak’ta, siyaset, iş ve ekonomi dünyasından temsilcilerin katılımıyla düzenlenen "Zonguldak Ekonomi Zirvesi" başladı.
Zonguldak Valiliği, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜN) ve Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (ZTSO) iş birliğinde gerçekleştirilen zirvede, iki gün boyunca bölgesel yatırımlar, kalkınma projeleri, sanayi hamleleri ve bölgesel işbirlikleri masaya yatırılacak.
Programın açılışı öncesinde katılımcılar, yöresel ve coğrafi işaretli ürünlerin sergilendiği stantları gezdi.
İki gün sürecek zirvenin açılış konuşmasını yapan ZTSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, kentin bugüne kadar ev sahipliği yaptığı en kapsamlı ekonomi zirvesine öncülük etmekten gurur duyduklarını belirtti. Demir, zirvenin önemine vurgu yaparak, programın detaylarını katılımcılarla paylaştı.
Açılışta konuşan Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, gelişmeleri her zaman "Dünya nereye gidiyor, Türkiye nereye gidiyor ve Zonguldak olarak biz nereye gideceğiz, ne yapacağız?" sorularıyla değerlendirdiklerini ifade etti.
Zonguldak'ın, Türkiye'nin ekonomik ve kültürel tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Hacıbektaşoğlu, kentin kömürle birlikte bir üretim kültürü oluşturduğunu söyledi.
Türkiye’nin ilk sosyal kurumu olan Amelebirliği’nin Zonguldak’ta kurulduğuna dikkat çeken Hacıbektaşoğlu, “Sosyal güvenlik ve iş güvenliği kavramı ilk kez Zonguldak’ta doğmuştur. İlk maden mektebi ve üniversite düzeyindeki eğitim kurumu da 1924 yılında burada açılmıştır. Zonguldak, iş güvenliği kavramının akademik bilgiyle buluştuğu ilk yerdir.” dedi.
Türkiye’de elektrik üretiminde Zonguldak’ın yüzde 7-7,5’lik payla üçüncü sırada yer aldığını belirten Hacıbektaşoğlu, Marmara Bölgesi’nin enerji arz güvenliği açısından kentin kritik bir rol üstlendiğini söyledi.
Kentteki 5 limanda yaklaşık 25 milyon ton yük taşınabildiğini aktaran Hacıbektaşoğlu, “Zonguldak, sanayi üretiminde yüzde 45,5’lik oranla dikkat çekiyor. 2023 yılında ise 1 milyar 350 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.” bilgisini paylaştı.
Hacıbektaşoğlu, Filyos Vadi Projesi kapsamında, özellikle serbest bölgede yatırım yapması için ulusal ve uluslararası ölçekte başarılı firmaları kente davet etti.
“Zonguldak hızla yoksullaşan ve nüfusu azalan illerin başında”
CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğ Ertuğrul ise konuşmasında, ülke genelinde yaşanan ekonomik daralmalara dikkat çekerek, Zonguldak’ın da bu durumdan etkilendiğini söyledi.
Zonguldak’ın hızla yoksullaşan ve nüfusu azalan illerin başında geldiğini ifade eden Ertuğrul, “Son 10 yıllık verilere baktığımızda, Bartın ve Karabük gibi çevre illerin nüfusları az da olsa artarken, Zonguldak’ın nüfusu giderek azalmaktadır. Bu durumun temelinde ise 1990’lı yıllardan itibaren azalan iş ve istihdam olanakları yatmaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.
"Zonguldak geleceğin imkanlarını omuzlarında taşıyor"
Zonguldak Belediye Başkanı Tahsin Erdem ise zirvenin, kentin yerel değerleri, gelişim potansiyeli, stratejik konumu ve insan kaynağıyla sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlayacağını belirtti.
Erdem, “Zonguldak yalnızca geçmişin yükünü değil, geleceğin imkanlarını da omuzlarında taşımaktadır. Bu zirve, güçlü bir ekonomik atılımın başlangıcı olabilir.” dedi.
Bölgenin potansiyeli anlatıldı
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Genel Sekreter Vekili Mehmet Çetinkaya, “2024-2028 Bölge Planı, Sayılarla Zonguldak” başlıklı sunumunda, TR81 Bölgesi’nin potansiyelini sayılarla ve projelerle anlattı.
BAKKA Sürdürülebilir Kalkınma Birimi Başkanı Ümran Öztürk Can ise “Üzülmez Kültür Vadisi, Endüstri Mirası, Turizm Çalışmaları” başlıklı sunumunda, kültür ve turizmin kalkınmadaki rolünü değerlendirdi.
Zirvede, bölgenin ekonomisi, kalkınma vizyonu ve istihdamı ele alan oturumlar gerçekleştirildi. Program, yarın düzenlenecek panellerle sona erecek.